Arild Rønsen

The Beatles for blodfansen

I 1964 spilte The Beatles i København, med vikar for Ringo på trommer. En norsk fotograf foreviga begivenheten.

Boka inneholder et langt dikt, men utgangspunktet er utvilsomt Johan Bruns fotografier. Brun er herostratisk berømt for å ha tatt bilde av Hjalmar «Hjallis» Andersen under EMBislet i 1951. Bruns blits forårsaka et ulykkelig fall, men Hjallis fikk heldigvis gå 10.000-meter’n om igjen – og vant løpet.

Ingen av disse bildene ville i og for seg vunnet noen fotopriser, til det er fotografen med få unntak for langt unna begivenhetenes sentrum. Men Brun var altså til stede da The Beatles spilte i K-B Hallen i København, 4. juni 1964. Helt sikkert som eneste norske fotograf.

Så hva er så spesielt med akkurat denne konserten? Ringo Starr er sjukmeldt, han har måttet ta mandlene dagen i forveien. Men The Beatles vil gjennomføre, og stiller med vikar på trommestolen: Jimmy Nicol. Han havner midt i Bruns linse ved ett tilfelle, og bildet er således enestående i norsk fotografis historie.

Ellers får vi bilder fra pressekonferansen, bilder som viser et ekstatisk publikum, og noen få nærbilder av John Lennon og Paul McCartney, nærmest i siluettform.

Det lange diktet Lars Saabye Christensen har skrevet er nærmest for en lang billedtekst å regne. Underholdende, men ikke akkurat et verk forfatteren vil samle priser for. Som han sjøl skriver:

Derfor denne blues for Jimmy Nicol
Skrevet i all hast og av hele mitt hjerte
For å rekke den siste solnedgangen i Adelaide

«I all hast» er nok i pakt med sannheten. Sånn sett står teksten perfekt til billedkvaliteten. Teksten er utforma i stil med Saabye Christensens kjente dikt «Gutta», men har ingen av dette lille mesterverkets kvaliteter.

Men det gjennomført litterær-fotografiske verket er altså ikke hensikten bak denne smale flisa av ei bok; den kunne rett og slett ikke vært lagd på noen annen måte. Dette var så nær Norge kom The Beatles in persona i 1964. Ganske langt unna.

Artig for blodfansen, men du skal være særs opptatt at The Beatles-kuriositeter for å ha utbytte av denne boka.

LARS SAABYE CHRISTENSEN
JOHAN BRUN
En blues for Jimmy Nicol
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.