Arild Rønsen

Leif GW i storslag

Kan man dø to ganger? Selvfølgelig kan man ikke det. Aller minst i krimlitteraturen til Leif GW Persson.

Dette er Leif GWs ellevte roman. Han har skrevet kokebøker og en sjølbiografi, men det er som krimforfatter professoren i kriminologi har sitt mest betydningsfulle, litterære virke. Han har blant annet signert en trilogi som omhandler mordet på en svensk statsminister, intet mindre.

Den som skal forstå Leif GWs romaner, må samtidig være nysgjerrig på det svenske samfunnet som sådan. Hvor butta det? Når havna det sosialdemokratiske folkhemmet i trøbbel? Har du lest Jan Guillou og Henning Mankell er du kjent i GWs univers.

Reint politiske romaner? Nei, langt i fra. Det handler mer om at bakteppet er Sverige rett før og en god stund etter Olof Palme.

«Kan man dø to ganger» handler om ett mord. Ett eneste. Utført med en gammel salongrifle, det eneste skuddet som avfyres i løpet av 500 sider. En krimroman så godt som fri for blod. Lengre unna Jo Nesbø er det vanskelig å komme.

Evert Bäckström leder etterforskninga i en sak som gjenopptas etter mange år, mange år med forsømt og skrøpelig politiarbeid. Sånn er det alltid i GWs romaner – det fins alltid noen dustemikler i egen etat. Folk som aldri burde vært ansatt, og som i høyden kan tjene som nyttige idioter.

Vi dras til Thailand i etterkant av tsunamien, men for det meste oppholder vi oss i Stockholm et drøyt tiår etter dramaets utgangspunkt. En seilbåt ankommer ei øy med dårlig rykte. På leiting etter sopp, finner en 10 år gammel snushane av en speider noen år seinere en hodeskalle. Et kranium.

Kanskje du så NRKs beste tv-krim denne påsken, «Den døende detektiven», med Rolf Lassgård i hovedrollen som den aldrende krimetterforskeren Lars Martin Johansson? Evert Bäckström og Lars Martin Johansson er vel strengt att samme mann – i hvert fall er de etterforskere skapt i Leif GW Perssons bilde. Alkoholiserte menn med appetitt på det gode liv. Klartenkte. Akkurat som skaperen av deres figurer.

500 sider, der ikke en setning er overflødig.

LEIF GW PERSSON
Kan man dø to ganger?
Vigmostad Bjørke


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.