Arild Rønsen

MATS HALVORSEN - frontfiguren i Lillebror.

Lytt til Lillebror

Ingenting er mer urettferdig enn manglende oppmerksomhet i pop og rock. Bare spør Lillebror.

Death By Unga Bunga har ståsted Moss, og feirer i år ti årsjubileum som plateartister. Ingen liten bedrift. De spiller en type rock som ligger mellom 80-tallets puddelrock og punk – et landskap der det er temmelig god plass å boltre seg i. Bandets femte album er helt OK, men heller ikke mer enn som så.

Melodiene er greie nok, men aldri på høyde med et band de ganske sikkert har lånt øre til – britiske Eddie & The Hot Rods, mest kjent for «Do Anything You Wanna Do». Der har du Death By Unga Bunga.

Pubrock. Vanskelig å nyte uten en halvliter i hånda. Det beste på skiva er det fantastiske gitarspillet som avslutter «Soldier». En studie verdt, faktisk. En seriøs oppgave for alle gitarhelter in spe som leiter etter en gitarsolo å planke.

Samtidig som Death By Unga Bunga får ei helside i Aftenposten og havner på fronten hos Tidal, kommer Lillebror ut med sitt andre album – til beskjeden oppmerksomhet i media. Lillebror opererer i en sjanger ikke ulikt Death By Unga Bunga (men mye mindre punk) – og er et minst like bra band. Et band som til og med gjør noe så utypisk i dette miljøet som å synge på norsk.

Lillebror er en klassisk power-trio, med gitarist, låtskriver og vokalist Mats Halvorsen i front. Geografisk tilhold: Hamar. Som tekstforfatter er han oppsiktsvekkende personlig åpenhjertig. I stilen ikke ulik Michael Krohn og Helge Gaarder – kjente størrelser fra norsk rock-poesi. Kjartan Kristiansen i DumDum Boys tilhører vel også samme familie.

Lillebror er veldig flinke med dynamikken i oppbygging av låtene, og Halvorsen komponerer oppfinnsomme og sangbare melodier. Husker du Seigmen? Nikker du gjenkjennende til lyden av «Metropolis»? I sine tyngste og beste stunder er Lillebror helt på høyden. Men der Seigmen hvilke tungt på synther, er Lillebror altså et utprega gitarband.

Vokalmessig, i partier der sjansen byr seg, har Halvorsen mye til felles med Magnus Grønneberg i CC Cowboys.

Gitarriffets og de gode melodienes tidsalder er ikke over. Liker du sånt, gjør du lurt i å oppsøke Lillebror. Og se så, om du ikke også får en saftig power-ballade med på kjøpet: «Trollmann».

DEATH BY UNGA BUNGA
So Far So Good So Cool
Spoon Train Audio

LILLEBROR
Limbo
Buck Records


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.