Arild Rønsen

Syng og vær glad!

Hvilken sangskatt du nå endelig har mulighet til å dykke inn i!

Kjartan Fløgstad (f. 1944) har et mildt sagt imponerende forfatterskap bak seg. Han har skrevet et førtitalls romaner og sakprosabøker, og vært litterær opphavsmann til over 20 viseplater. Han har levd et liv halvveis i Vestlands-Norge, halvveis i Latin-Amerika. Underveis har han til og med skrevet om fotball-VM.

Men nå handler det om sangskatten han har signert. Visedikteren Kjartan Fløgstad, dikteren som holder fast ved bunden form – og når ble det egentlig feil å la verselinjene i dikt rime? Det er jo rimene som gjør at poesien kan bli til sanger!

Vel og bra med beat-generasjonen og den modernistiske poesien som insisterer på at det ikke er så viktig hvor en setning begynner og hvor den slutter. Men spør Bob Dylan, David Bowie, Evert Taube, Bjørn Eidsvåg eller Åge Aleksandersen om det har noen hensikt at linjene rimer på hverandre. De vil svare et unisont «ja», fordi det er rimene som gjør sangen til en sang.

Kjartan Fløgstad er en mester i yrket som rimsmed, samtidig som han alltid fyller sine dikt med vesentlig innhold – enten innholdet er det reine kjærlighetsdiktet, eller det som har et bredere utsyn. Heldigvis har noen av landets fremste komponister gjennom flere tiår oppdaga hvilken melodiføring som naturlig ligger i Fløgstads poesi. Ikke minst dette – at melodiføringa kan løses på vidt forskjellig vis. Fløgstad har lagt ut dansegulvet, og overlatt til andre å bestemme hvordan dansen skal føres.

Nå er sangene Kjartan Fløgstad har satt tekst til blitt samla i en fenomenalt flott bok. Lillebjørn Nilsens visebok ble legendarisk for et halvt århundre siden, og deLillos-sangene gjør sikkert nytta si også i bokform. Men «Sandharpesongar» overgår det meste.

Lars Klevstrand har ansvar for noter og besifring, og arbeidet er utført til laud. Boka er i tillegg utstyrt som et lett anvendelig «partitur»; du kan sette den opp på notestativet, og bla enkelt fra den ene visa til den andre – uten å måtte stryke notearkene med håndbaken for å få sidene til å «ligge stille». Alle glade amatører veit hva jeg snakker om.

Så her er den – viseboka for deg som sitter for deg sjøl og klimprer, eller for deg som underholder i gode familieselskap. Alt perfekt tilrettelagt, enten du spiller gitar eller piano.

Du syns kanskje det er i tidligste laget, men merk deg dette – om du har en musiker du setter pris på i familien: «Sandharpesongar» er en julepresang både giver og mottaker vil ha nærmest ubeskrivelig stor glede av.

KJARTAN FLØGSTAD
Sandharpesongar med noter & besifring
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.