Arild Rønsen

Er det omtrent sånn The Beatles ville spilt i dag?

Kaiser Chiefs debuterte 35 år etter at The Beatles ble oppløst – og det fins kanskje grenser for hvor mange band som skal måles mot The Fab Four?

Når jeg gjør det i tilfelle Kaiser Chiefs, er det imidlertid ikke tilfeldig. De spiller en type pop/rock som ligger midt i grenselandet indie-rock og mer klassisk, melodisk popmusikk. Akkurat som The Beatles!

The Beatles – indie-rock? Yes. Finn fram «The White Album», det som egentlig heter bare «The Beatles». Det ble innspilt og utgitt i 1968 – og er til randen fylt av indie-rock! Som eksempel kunne jeg gjerne ha ramsa opp alle låttitlene, men la meg nøye meg med noen utvalgte:

På et tidspunkt i karrieren da de kunne gjøre nøyaktig hva de ville; penger spilte virkelig ingen rolle. Det var noe sånt de gjorde året før, med «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Da, altså i det herrens år 1968, valgte de å gi ut et dobbeltalbum så nedstrippa som bare et nedstrippa rockeband kan være. Hvis du har glemt det, kan du gå tilbake til «Back In The U.S.S.R.», «Happiness Is A Warm Gun», «Why Don’t We Do It In The Road», «Yer Blues», «Sexy Sadie», Birthday» og «Helter Skelter».

Kaiser Chiefs anno 2019 låter adskillig mer produsert. Men mye av den samme ånden hviler over låtene. Melodilinjene er oppfinnsomme, og de ligger i rushtrafikk-kø. Kaiser Chiefs bobler over av ideer, og sender ofte hint i retning sine slektninger fra britpop-eksplosjonen som fulgte 25 år etter The Beatles. I don’t wanna live forever? Enough said.

Jeg syns ikke Kaiser Chiefs er like gode som The Beatles, men jeg håper du skjønner hvor jeg vil hen. Unn deg et møte med «Duck».

KAISER CHIEFS
Duck
Polydor/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.