Arild Rønsen

Terapeuten i psykologisk trøbbel

Har jeg blitt fan av en så mystisk sjanger som «psykologisk thriller»?

I den store thriller/krim-sekken pleier jeg å være ekstremt jordnær av meg. Min preferanse ligger ofte i politiromanen, gjerne med politisk tilsnitt. Robert Wilson, Michael Connelly, Sjöwall & Wahlö, Henning Mankell, Leif GW Persson, Håkan Nesser, Jo Nesbø – men også spionene til Jan Guillou og John le Carré.

Kanskje toucher Karin Fossum den psykologiske thrilleren? Og henne liker jeg veldig godt. Debutanten Helene Flood har skrevet en psykologisk thriller – og henne liker jeg også veldig godt.

Hun er utdanna psykolog, og operer med sånt som «gjensidig utelukkende faktabeskrivelser». Hun opptrer og tenker som en psykolog hele veien, uansett hvem hun møter – altså jeg-personen i boka, Sara. Hva betyr det at hun i utgangspunktet har taushetsplikt, noe som altså medfører manglende alibi for mordet?

I vanvare sletter hun den sentrale sms’en. Hun finner overvåkingsutstyr i huset. En gammel revolver, som hun for lengst har glemt, er forsvunnet. Er noen av hennes unge pasienter innblanda?

Sara har en far som setter spørsmålstegn ved om vi i det hele tatt skal vise omsorg for gamle; han vil behandle dem som steppeulven, som frivillig legger seg ned og dør når den skjønner at den er til byrde for fellesskapet, flokken.

Det har kommet meg for øre at Flood bytta morder omtrent idet boka ble sendt i trykken, og jeg skal selvfølgelig ikke avsløre vedkommende. Men bekrefter med dette at oppklaringa psykologisk sett ligger helt innafor.
En på alle vis oppsiktsvekkende god roman.

HELENE FLOOD
Terapeuten
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.