Arild Rønsen

Ny singel fra Rønsen: «Glad i deg»

Her må du lytte godt. For her er det en ung, sint og forelska m-l’er som taler!

Noen ganger kan enkle popsanger være et godt tidsbilde. Jeg syns «Glad i deg» er en sånn sang. Den ble spilt inn i 1983, men henter nok mesteparten av sitt innhold fra den gang jeg gikk på Foss gymnas (1971-74). Vi gikk i demonstrasjon mot Vietnamkrigen annenhver dag, kjempa mot EEC og dyrtid hver dag – og blei med i SUF(m-l). Vi tok feil i så godt som alt som handla om prinsipielle spørsmål – som ytringsfrihet under sosialismen, retten til en fri presse, frie valg, væpna revolusjon.

For oss var verden svart og hvit. Hver gang anledninga byr seg, passer jeg på å takke for tilgivelse fra alle som ble offer for vår krasse stil.

Men ingen kan ta fra oss det faktum at vi var noen djevler i anti-imperialistisk arbeid. Så får det heller stå sin prøve, at det gikk som det gikk med bevegelsene jeg hyller i denne sangen. Mujahedin i Kabul ble til Taliban i Kabul, og Companeros i San Salvador fikk det vel ikke helt til, for å si det forsiktig. Hele venstresida i Latin-Amerika ser jo dessverre ut til å ha gått i oppløsning i et hav av korrupsjon og diktatoriske regimer.

Men vi hadde altså tid til å bli forelska. Og ja, jeg kan fortsatt kjenne den mjuke hånda jeg var heldig nok til å leie da vi marsjerte i protest mot massakren i My Lai.

Torfinn Strømsmo spiller gitar, Vidar Øverli slår trommer, Arne Vevle spiller bass. Jeg har skrevet sangen og synger sjøl. I koret: Hilde Midtstue og Rita Westvik. Coverdesign: Christen Hvam.

Tilgjengelig på Tidal og Spotify.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.