Arild Rønsen

Salander: Som katten, ikke musa

Så skulle det bli en underlig slutt på det fantastiske Millennium-universet Stieg Larsson skapte.

Denne romanen åpner ganske lovende. Lisbeth Salander har solgt leiligheten sin i Fiskargatan midt i Stockholm, men har oppskriftsmessig nok fått plassert overvåkningskameraer rundt inngangsdøra. Nå bor hun på hotell i Moskva, der Pussy Riot har blitt til Pussy Strikers.

Men så faller historien sammen, som et vaklevorent korthus. De kjente ingrediensene er til stede – storpolitikk og spioneri. Mesteparten av handlinga foregår på en klatretur til verdens høyeste fjelltopp. Noen blir liggende igjen i isødet. Kunne de blitt redda? Var uhellet en bevisst handling? Hva gjør Sveriges forsvarsminister oppi alt dette?

Og hva har journalisten Mikael Blomkvist og datanerden Lisbeth Salander med dette å gjøre? Og en tigger med tre fingre, som omkommer i Stockholm city? Det er vanskelig å finne ut av – så trøblete at hele fortellinga blir stående igjen som oppkonstruert. Forsvarsministeren og fjellklatringa kunne vært spennende nok, som selvstendig litteratur. Men fordi disse hendelsene skal knyttes til Stieg Larsons Millenium-univers, nødvendigvis Blomkvist og Salander inkluderes – i en handling der de ikke har noen naturlig tilværelse.

Lisbeth Salander er i Moskva for å ta et endelig og dødelig oppgjør med søstera si - hun som ble mishandla, men som likevel holdt med den voldelige faren. Og ja – det blir voldelig mot slutten. Men jeg håper jeg ikke røper for mye når jeg sier at både Blomkvist og Salander overlever.

For dette er nemlig et poeng: Det ryktes at forlegger Petter Stordalen har forsøkt å lokke David Lagercrantz med et solid forskudd for å skrive flere bøker om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Lagercrantz skal ha avslått tilbudet, hvilket jeg tror var en fornuftig avgjørelse.

David Lagercrantz er en god forfatter, men fortsatt syns jeg hans strålende biografi om Zlatan Ibrahimovic er høydepunktet i hans forfatterskap. Hans tredje bok i Millennium-serien ble dessverre en skuffelse.

DAVID LAGERCRANTZ
Hun som må dø
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.