Arild Rønsen

Bj. Hansen og Solstad kikker Døden i øynene

Det er ikke akkurat noen nyhet at det kommer en alvorlig roman fra Dag Solstads hånd. Men denne gangen er det alvor, på virkelig alvor. Hør på dette:

«Bj. Hansen mistet all interesse for samfunnet og alt dets vesen også. Norge og verden, ja, til og med livet i sin alminnelighet var blitt helt likegyldig for den nå 77-årige oldingen, slik det fremtrådte, eller ble framstilt, for ham.»

Fortellinga om Bjørn Hansen er for lengst en klassiker i moderne, norsk skjønnlitteratur. Mannen som dro til Litauen for å bli erklært lam, selv om han var helt frisk. En uforståelig handling, mener Bj. Hansen sjøl – samtidig som han anser det som en av sine store bragder, kanskje den eneste store bragden, i sitt liv. Til slutt havna han i fengsel, før han vendte tilbake til Kongsberg. I den tredje og siste boka bor han på Grønland i Oslo.

Oppi all tragedien, det nærmest dystopiske, er det nok å humre over i denne korte boka på bare 107 sider. (I virkeligheten bare 100, siden fortellinga begynner på side 7.) For hvem hadde vel kunnet spå at oldingen Bj. Hansen en dag skulle få besøk av sin stedatter, som har med seg sin sønn på Grønlands-visitt – fordi sønnen, altså hennes sønn, trenger et sted å bo mens han skal studere i hovedstaden?

Ja, de innretter seg raskt med en ny sovemadrass og den allerede installerte sovesofaen, og blir et slags par, i hvert fall et slags bofellesskap, Bj. Hansen og Wiggo, farfar og sønnesønn.

Men så skjer noe merkelig. Ikke det faktum at sønnesønnen, Wiggo, forelsker seg i ei langt eldre idrettsstjerne - det er vel strengt tatt helt naturlig. Men at idrettsstjerna bor i en «luksuriøs toppleilighet» på Enerhaugen? En penthouse-leilighet – på Enerhaugen?

Bjørn Hansen orker til slutt ikke mer. I møte med sin sønnesønns elskerinne klipper han kort og brutalt slipset hennes i to, før han forsvinner ned trappene. Han har sagt farvel til alt, både fortid, nåtid og framtid. Nå gjenstår bare dette: Døden.

Som filosofen Peter Wessel Zapffe (1899 – 1990) formulerte det: «Menneskeheten kommer fra Intet og går til Intet. Utover dette er der Intet.»

Den tredje, og siste, romanen om Bjørn Hansen og Døden er Solstad på sitt aller beste.

DAG SOLSTAD
Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
Oktober


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.