Anne Holt skriver om det hun kan – jus, alvorlig kriminalitet og politikk. Derfor blir bøkene om Selma Falck så drivende gode.
Det er bare ett år siden vi ble introdusert for Selma Falck. Stjerneadvokaten og eks-toppidrettsutøveren som ble sittende i klisteret fordi hun også lider av spillegalskap. Hun greier seg fint også som privatetterforsker.
Vi følger to spor, som selvfølgelig viser seg å ha nær sammenheng. Selma Falck blir svigermor, men bare for tre knappe timer. Svigersønnen har nøtteallergi, og noen må ha tukla med drinken hans før han faller død om i sitt eget bryllup.
Nå er det kanskje ikke gitt at Selma skal etterforske et drap i sin egen nære familie, men fortellinga henger på greip. Det faktum at hun innleder et forhold til en ung mann som er halvparten så gammel som henne sjøl er kanskje heller ikke naturgitt, men Anne Holt får også dette til å funke. Selma er nå en gang ei dame ganske langt utenom det vanlige.
Mye av handlinga er henta direkte fra norsk, politisk virkelighet. For å få det til å gå opp må Holt gi Justisdepartementet til Høyre. Saken er at vi skal til stay behind, en privat og strengt hemmelig etterretningsorganisasjon som fortsatte krigen lenge etter frigjøringa i 1945. (For yngre lesere: Dette er helt sant!) Medlemmene ble henta fra Arbeiderpartiet, LO, Høyre og langt oppe i det militære apparatet. Og her har selvfølgelig en justisminister fra Fremskrittspartiet, et parti som ble stifta i 1973, ingen naturlig plass.
Den svært oppegående 17 år gamle dattera til justisminister Tryggve Mejer lever farlig, så på kanten at Mejer føler seg tvunget til gå av som statsråd og søker tilflukt på Seychellene, sammen med sin datter. Men hva skjer når Erna Solberg skal gå av som statsminister, til fordel for stillinga som generalsekretær i FN?
Jeg syns nok Selma får litt for enkel og tilfeldig tilgang til de kritiske data, men faktum er i alle fall at det hele baller på seg for Rådet – eller deep state, shady state, Furet/værbitt. Opptil flere mennesker blir drept mot slutten, uten at denne fortellinga på noe vis utvikler seg til en voldelig affære.
I etterordet kaller Anne Holt dette «en kriminalroman om det liberale demokratiets dilemma». En ganske god beskrivelse. Og jeg røper vel ikke for mye om jeg sier at Selma Falck overlever strabasene etter å ha blitt etterlatt i ei hytte høyt oppe til fjells, for å dø?
Det kommer med andre ord flere bøker om Selma og hennes særing av en samarbeidspartner, Einar Falsen. Det ligger også til rette for et mye nærmere samarbeid med journalisten Lars Winther, som merkelig nok ønsker seg over fra nyhetsjournalistikken til politisk avdeling … Skal jeg tippe, vil jeg tro vi befinner oss midt mellom kommunevalget i 2019 og stortingsvalget i 2021 i neste episode - som vel kommer i 2020? Vi kommer ganske sikkert til å bli servert mer storveis litteratur - mye fordi Selma Falck er en så sammensatt personlighet at hun nærmest kan skrives inn i alt mulig som har med «det liberale demokratiets dilemma» å gjøre.
ANNE HOLT
Furet/værbitt
Gyldendal
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.