Arild Rønsen

Morten Harket - bak fasaden

Et sjeldent godt dypdykk i en del av karrieren da Morten Harket ikke først og fremst var frontfigur i a-ha.

Jeg legger meg sjelden opp i hva mine kolleger mener. Jeg har et slags prinsipp om at jeg aldri leser anmeldelser av bøker eller plater jeg sjøl skal anmelde – i hvert fall ikke før jeg har skrevet mitt. Men da Dagbladets kulturredaktør kasta terningen til 1 om denne boka, tok nysgjerrigheten overhånd. Etter å ha lest boka, tenker jeg at kantina oppe på Hasle må ha servert en mystisk rett den ettermiddagen Sigrid Hvidsten skreiv sin omtale.

«Hjemkomst» har nemlig blitt ei virkelig god bok om Morten Harket, landets uten sammenlikning største popstjerne gjennom alle tider. Kongeriket har flere – Jahn Teigen, Morten Abel, Åge Aleksandersen, Susanne Sundfør, Nora Brockstedt, Bjørn Eidsvåg – ja, mange. Men ingen andre enn Morten Harket har fronta scenen foran 200.000 publikummere i Brasil! Ingen andre enn a-ha kan skilte med 17 Topp 10-singler i Storbritannia!

Perioden som beskrives i «Hjemkomst» har til nå vært en smått «hemmelig» periode i Morten Harkets karriere. A-ha lå for det meste nede, av årsaker de involverte vil ha forskjellige forklaringer på. Morten Harket måtte uansett tenke på seg sjøl og egen karriere. Det resulterte i tre album – og ett album som ble ferdigstilt, men aldri utgitt. «Sounds of Rain» og «A Place I Know» fra det «forbudte» albumet ligger på Youtube, og det meste tyder på at plateselskapet tok en klok avgjørelse da de satsa på «Wild Seed».

Om den kommersielle suksessen «Wild Seed» er det mangt og meget å si, blant annet at den inneholder en av de aller kuleste låtene jeg veit om med Morten Harket bak mikrofonen. Jeg glemmer ikke første gang jeg hørte «A Kind of Christmas Card». Jeg hadde vært i Trondheim, og sto på bussen ut til flyplassen med min discman (en dings som den gang, i 1995, var veldig moderne).

Jeg visste at jeg var privilegert, som sto der med et forhåndseksemplar av Morten Harkets nye album. Men var dette Morten Harket? Jeg var et øyeblikk bombesikker på at jeg hadde fått feil album – for dette måtte da være et uventa comeback fra Ian Hunter, grunnleggeren av Mott The Hoople? Han som sang «All the Young Dudes» sammen med David Bowie?

Det var Morten Harket. I samarbeid med tekstforfatter Håvard Rem hadde han kommet opp med en hjerteskjærende sang om ei jente som hadde havna på kjøret i Los Angeles. En tvers gjennom fantastisk låt. Det hører med til historia at det var Frode Alnæs som komponerte introen, det som skulle bli selve «A Kind of Christmas Card»-riffet. Alnæs ble ifølge forfatteren tilbudt opphavsrettigheter til låta, men avslo. «Jeg er her som studiomusiker», skal Alnæs ha svart – som den gentleman han er.

Kunne «Wild Seed» blitt enda mer politisk kontroversiell? Ja. Etter massakren i Waco (1993) og Oklahoma-bomberen (1995) ville tekstforfatter Håvard Rem gjøre albumet til et kamprop mot religiøs og politisk ekstremisme. Han ville ha «Gospel from a Heaten» som tittel på albumet. Warner Music spurte Morten Harket om Håvard Rem kanskje ikke var rett samarbeidspartner – «dette kommer til å ruinere din karriere»!

Det hører også med til historia at Harket under innspillinga kjøpte seg skinnjakke i Trondheim, med beskjed om at regninga skulle sendes til Nidaros studio! Intet tyder på at Harket er blant verstingene, men det gjør øyensynlig noe med kart og kompass i det «normale» livet, når kontoen til enhver tid er så overfylt at man ikke behøver å ha noen form for oversikt. Da mister penga også sin verdi – ref. «Exit».

I perioden som beskrives rakk Morten Harket mye mer enn å spille inn fire album. Han involverte seg sterkt i prosessen som førte til at frihetskjemperne på Øst-Timor fikk Nobels fredspris i 1996; han engasjerte seg i «Rockere for EU» (sammen med blant andre Claudia Scott) i 1994; han kjørte den første el-bilen på norske veier sammen med Bellona-leder Frederic Hauge allerede i 1993.

Jeg syns det er fint å lese hvordan Morten Harket har holdt sin hånd over sin andre tekstforfatter, Ole Sverre Olsen. Rusmisbrukeren som fikk bo hos Harket, og som fikk forskudd – selv om utlåneren visste at penga gikk til dop. Morten Harket kunne jo ikke akkurat gå ned på Plata i egen høye person!

ØRJAN NILSSON
Hjemkomst – Morten Harket 1993-1998
Forlaget Press


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.