Arild Rønsen

Antitesen til «Exit»

Denne romanen handler om jakta på «de andre». Hvordan har de det, og hvordan lever de - de som befinner seg i det moderne proletariatet?

TV-serien «Exit» går sin seiersgang, fortjent nok – for dette er glitrende underholdning. Men jeg forstår ikke helt hvorfor folk flest er så overraska. Kom ikke Henrik Langelands «Wonderboy» i 2003? Selvfølgelig opptrer deler av finansfolka så over the top harry som firerbanden i «Exit». Er det virkelig mystisk at alt som heter moral forsvinner på veien, når det eneste som teller her i verden er noe så unyttig og tvers gjennom uinteressant som å tjene mest mulig penger?

Handlinga i «Lavterskeltilbud» er lagt til et stikk motsatt miljø. Det vil si – hovedpersonen er på jakt etter livet som leves «der nede», hos «de andre». For sjøl befinner Adam Berg seg på en grønn grein. Han har fått 700.000 i stipend for å skrive en roman om arbeiderklassen!
Endelig – nesten 50 år etter Tor Obrestads «Sauda! Streik!» og Toril Brekkes «Jenny har fått sparken», skal en av de nye stjernene på litteraturhimmelen forfatte en arbeiderroman!

Etter litt fram og tilbake får Adam seg jobb i kassa på Kiwi. Han kan jo umulig beskrive livet i arbeiderklassen uten å drive research, langt der nede i sumpen av det moderne proletariatet. Kan du tenke deg noe mer nedsettende uttrykk enn «hu som sitter i kassa på Rema»?

La meg si det sånn, at det oppstår enkelte kleine situasjoner når forfatteren skal lære seg kunsten å sitte i kassa. Adam er på en slags klassereise, liksom faren hans var det den gang sjølproletariseringa sto høyt i kurs i ml-bevegelsen. Vi er altså i dét miljøet – pappa med fortid i AKP(m-l), sønnen – altså forfatteren – med fortid som aktivist i Rød Ungdom.

Men noe har skjedd på veien. Det går virkelig ikke bra når Adam Berg slår seg sammen med sitt gamle miljø for å delta på anti-globaliserings-demonstrasjon i Polen!

Du syns kanskje dette lukter en smule Dag Solstad? Korrekt – og bilturen far og sønn foretar i retning Vestlandet, først i en Skoda, så i en rød Jaguar toseter cabriolet (!) er kostelig lesning.

Det lille som fins av krimplot her, er så lett gjennomskuelig at jeg skjønte det før jeg kom til skurkens navn. Men det er av underordna betydning, om jeg får bruke et uttrykk som bør være godt kjent for folk som en gang hadde en fot innafor ml-bevegelsen.

«Lavterskeltilbud» er ikke dette århundrets arbeiderroman, hvilket helt sikkert heller ikke har vært forfatterens ambisjon. Om formålet har vært å drive gjøn med det ofte sjølforherligende miljøet i forfatter- og forlagskretser? Vel, da lykkes Jens M. Johansson usedvanlig godt. Og morsomt, det er det!

JENS M. JOHANSSON
Lavterskeltilbud
Tiden


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.