Arild Rønsen

Det umulige pengebeviset - kapittel III

OM Å LÅNE DOLLAR FOR Å TA BILDE

”Svarte faen!” svarte Ørnulf Tofte. Han hadde nettopp mottatt en telefon som kunne fortelle at Arne Haugestad hadde begynt å interessere seg for detaljene i pengebeviset. Var det i det hele tatt mulig å få 15.000 US dollar inn i den konvolutten som var avbilda på POTs fotografier?

Det kommer selvfølgelig an både på sedlenes valør og deres tilstand. Nye eller brukte sedler? 100-dollarsedler? 20-, 50- eller 10-dollarsedler?

Snart var både Haugestad og Tofte i banken for å låne dollarsedler. Forsvarsadvokaten for å gjøre undersøkelser. Spaningssjefen for å ta nye originalbilder.

Da dette inntraff, viste kalenderen seinvinter/vår 1986. Forberedelsene til bevisopptakene for Høyesterett var i gang.

(Wikipedia: I september 2010 intervjuer Aftenposten en anonym tidligere spaner i overvåkningspolitiet som sier at etterforskningslederen en dag kom «inn under lunsjen og sa at nå skulle han i banken og låne dollar for å ta bilde». Grunnen skulle være «fordi vi ikke hadde bevis for spionasje». Den tidligere spaneren sier at han senere ytret til etterforskningslederen at «dette var brudd på strafferettslige regler», hvorpå etterforskningslederen svarte at «det gjelder andre regler for POT».)


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.