Arild Rønsen

Det umulige pengebeviset - kapittel IV

NRK OG VG SER SYNER

14. april 2011 hadde jeg arrangert pressekonferanse, i den hensikt å dokumentere at ”pengebeviset” i Treholtsaken virkelig er forfalska. Det gikk sånn passelig. Masse ståk i radio og på nettet i tre-fire timer. Deretter tyst.

Den eneste av pressens Treholt-kanoner som var til stede, var nå avdøde Olav Versto, sjuende far i VG-huset. Han forlot lokalet etter tjue minutter, rett etter at jeg hadde fortalt at de unge journalistene som var til stede ikke måtte stole på ”dominerende medier”, som ikke en gang hadde forstått sakens enkle fakta: At Arne Treholt var blitt overvåkt 24/7 i sju år, og at ingen – ingen – hadde observert overlevering av verken penger eller dokumenter.

Da var det blitt mer enn nok for Versto. Ikke rart. Hans daværende politiske redaktør, Hanne Skartveit, hadde nemlig tråkka i salaten så dressingen spruta til alle kanter. I tumultene rundt utgivelsen av boka ”Forfalskningen – Politiets løgn i Treholtsaken” (Publicom forlag, 2010), brukte hun side 2 og 3 i VG. Under tittelen ”Han som svek oss alle”, skriver hun:

”Overvåkerne var der, de tok bilder, de registrerte overlevering av dokumenter.”

Alle og enhver som har fulgt Treholtsaken veit at dette er tøv. Om Skartveit hadde rett, ville vi jo ikke hatt noen ”Treholtsak”!

Treholtdommen bygger i sin helhet på indisier, det er jo hele poenget. At ingen har sett overlevering av verken det ene eller andre. Som retten i sin dom stadig gjentar: «hvis kompromittert … skadelig for rikets sikkerhet». I en desperat jakt på å understøtte holdbarheten i Treholtdommen, hadde Hanne Skartveit gått seg vill.

Dagen før hadde NRKs politiske redaktør Stein Bjøntegård begått følgende genistrek, muntlig overlevert til aktualitetsmagasinet ”Her og nå”:

”Det var 10.000 dollar det var snakk om i den første (ransakingen 17. mai 1983, min merknad). Det var rett etter at Treholt hadde møtt sin føringsoffiser Gennadij Titov i Helsingsfors - og hvor POT var til stede, og også tok bilder av de to sammen. De så at det ble overlevert en … en … konvolutt, og de påsto at det da var 10.000 dollar i den, og at de da hadde beviset, altså pengebeviset, på det.”

Feil, på feil, på feil. Mer feil er det strengt tatt vanskelig å ta, i løpet av noen korte setninger. Skartveit og Bjøntegård hadde rett og slett kommet i skade for å se syner overvåkingspolitiet gjerne skulle sett at de også hadde sett!

Og dette skal være NRKs politiske redaktør? Og VGs politiske redaktør?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.