Arild Rønsen

Mr. Woolf i godtebutikken – i Hongkong

Jan Kjærstad midt mellom humaniora og vitenskapen – og fantasien.

Jeg har aldri tatt LSD, og har ikke til hensikt å forsøke. Så hvorfor jeg får følelsen av en LSD-rus ved å lese denne boka, veit jeg rett og slett ikke. Men sånn er det nå en gang.

Jan Kjærstad tar oss med på en smått utrolig ferd tur retur Oslo - Hongkong. Handlingas sentrum er likevel en pappa som driver lekebutikk i Oslo. Det er nemlig han som har sendt sin sønn, Mr. Woolf, til Hongkong, på en slags forretningsreise.

Formål, skal det vise seg: Å bivåne selve supernovaen i leketøysbransjen!

Den som har lest Neil Youngs biografi kommer til å kjenne seg igjen. Den gamle mannen som elsker å kjøre elektriske leketøy-tog. For de fleste av oss, som slutta å leke med legoklosser rett før puberteten, kan dette synes mystisk. Men er det mulig å lage en god roman av dette grunnstoffet?

Så absolutt – og når jeg bruker ordet grunnstoff, er det ikke tilfeldig. Kjærstad kan nemlig mye om fysikk, spesielt partikkelfysikken, og sneier selvfølgelig innom det aller ypperste av det ypperste innen menneskelig vitenskap – CERN i Sveits. For et par år siden var dette vitenskapelige vidunderet på nippet av å avlyse Einsteins relativitetsteori!

En av kjipingene i historien heter Reka, det allment kjente klengenavnet til Kjetil Rekdal - og jeg veit ikke om jeg skal tro det er tilfeldig. Kjærstad veit tydeligvis forskjell på Ole Gunnar Solskjær, Tottenham Hotspur og Arsenal – så kanskje han har et horn i siden til Reka?

Mr. Woolf er forresten barista til daglig i hovedstaden, en jobb som gir ham god anledning til å fundere over et Norge i oljebobla. Alt det virkelig vesentlige i denne verden, foregår jo hundrevis av mil unna Tigerstaden. Som John Lennon sa det: «Life is what happens to you while you’re busy making other plans.»

Har du noen ganger fundert over hvordan forskjellige forfattere løser dette med replikkstrek og anførselstegn i direkte tale? Kjærstad løser problemet ved ikke å bruke noen av dem. Løpende tekst, er det vel det heter – og det fungerer ypperlig.

Jeg leser denne romanen på min måte, men har en følelse av at andre vil lese den helt annerledes. Under fortellinga om Mr. Woolf som intetanende plutselig befinner seg innkvartert på et luksushotell i Hongkong ligger nemlig lag på lag med undertekst.

Fascinerende, indeed. Og jeg skulle ønske Kjærstad kunne ta seg en ny tur til Hongkong for å finne stoff til sin neste roman. Det er jo nå det skjer der nede!

JAN KJÆRSTAD
Mr. Woolf
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.