Arild Rønsen

Men hvor kom Bob Dylan inn i bildet?

Han kalles gjerne «Tysklands wunderkind». Er han verdt alt oppstusset?

«Becks siste sommer» er Benedict Wells første roman. Jeg har ikke leste hans andre utspill, «Ut av ensomheten», som kom på norsk i 2018. Men debuten gir mersmak.

Settinga er litt road-movie, og etter hvert tar forfatteren oss med på en lang biltur. Det skjer ikke veldig mye, men vi blir relativt godt kjent med fire personer. Robert Beck er historiens desiderte hovedperson. Han er lærer på en skole i München. Der har han strengt tatt bare én nær venn – Charlie, som var god å ha da Beck fikk sparken i rockebandet Hjernespinn.

Lara blir Becks kjæreste, som til hans store overraskelse viser seg å være ei dame han virkelig ønsker å ha hos seg mer enn to-tre måneder. Beck har lyst til å bli låtskriver/manager, og er nær kontrakt med et multinasjonalt selskap. Det er her den ytterst talentfulle finsk-litauiske Rauli kommer inn i bildet, men det skjærer seg. Beck juger, mens Rauli ikke skjønner hvor flink han er -og han tar for mye dop.

Alle kapittel-titlene hentes fra Bob Dylans sanger, ikke fordi Beck elsker Dylan. Men faren hans elska Dylan. Således virker det ikke helt søkt, når Beck på sin biltur møter Robert Zimmermann på ei kro i Bucuresti. Heller ikke at farens idol gjør sitt beste for å få Beck til å forstå hva livet handler om. Det er som kjent ikke alltid like enkelt å vite hva Bob Dylan mener. Dermed introduseres vi for en samtale mellom Beck og en hund …

Nick Hornby er ingen dårlig sammenligning, men jeg kommer til å tenke på filosofen Peter Wessel Zappfe (1899-1990): «Menneskeheten kommer fra intet, og går til intet. Utover der er der intet.» Denne romanen har på sett og vis verken start eller slutt. Men den er underholdende, fra start til mål. Og mystisk. Her har du de siste setningene:

«Først da han blir stille, oppdager han de to ordene Rauli har skriblet øverst i venstre hjørne, om morgenen, før han dro.
Beck sier dem lavt for seg selv, gang på gang gjentar han de to ordene som skal forandre alt:

Finding Anna»

BENEDICT WELLS
Becks siste sommer
Press


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.