Hvor mye faenskap kan man utrette via internettet?
Dette er muligens den mest rotete krimromanen jeg har lest. Derfor sender jeg med en gang ut en advarsel til dere som helst vil ha en enkel historie om en (serie)morder, en politibetjent og en mer eller mindre sannsynlig oppklaring.
Dette er definitivt ikke en sånn fortelling. Men drama, det er det.
Azi Bello opererer på egenhånd som super-hacker, men havner likevel midt inne i et slags system. Vi blir aldri klar over hvem som styrer systemet, strengt tatt heller ikke hvilken side systemet står på. Et underbruk av National Security Agency?
Azi kommuniserer med flere grupperinger, alltid via nettet. I noe som nærmer seg lysets hastighet beveger han seg mellom London, Berlin, Athen og San Francisco. Vi blir aldri klar over hvem han egentlig kjemper mot. Det eneste vi veit, er at alle som kommer i hans nærhet – i likhet med han sjøl – er ringrever på nettet.
Forfatteren kjenner åpenbart internettet som sin egen bukselomme. Adskillig mindre hjemmevant er han i IS-kretser, et miljø han skildrer i et heller påtatt sidespor – som det fins flere av. Kan du tenke deg Barack Obama opptre i en selvmords-video, der han hyller hvit makt?
Noen av skildringene er ekstremt voldelige, i korte sekvenser - uten å gjøre inntrykk. Romanen lyser i det hele tatt av de-humanisering. Som leser blir du aldri kjent med noen av figurene – heller ikke hovedpersonen.
Og det er kanskje meninga?
Azi er ute på en verdensomspennde jakt på Gomorra, men jeg får dessverre aldri tak i verken mål eller mening. Kanskje er det også meninga. Kanskje er dette helt genialt funnet på, sånn at problemet ligger hos meg, som ikke finner ut av dette. Kanskje.
Det jeg er helt sikker på, er at undertittelen medfører sannhet. Mer og mer, ettersom tida går: «Kontrollerer du internett, kontrollerer du verden.»
Hva vi skal med konvensjonelle våpen – tanks, F-35-jagere etc. etc. – framstår mer og mer som en gåte. Den som vinner, er muligens den som greier å skru av strømmen? For fienden?
TOM CHATFIELD
Dette er Gomorra
Aschehoug
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.