Arild Rønsen

Ubetalelig Vålerenga-historie

Totengata på Vålerenga er der fortsatt, men eksistensen som «Knivstikkergata» er for lengst en saga blott. Vålerenga historielag gir deg den fascinerende historia.

Totengata fikk sin andel av tyfusfeberen som herja i 1889, og her får du alt som hører med til denne delen av hovedstaden – fint skildra i teaterstykket «Neste kamp» (2013) og i denne bokas forgjenger, «Gatelangs på Vålerenga».

Du kan lese om trikkeulykker og branner, ikke minst den som oppsto i 1964 - det var katta i 7’ern som oppdaga den. I Totengata bodde spritsmuglere, men også bokserne som i 1909 stifta Fagforeningenes idrettslag, seinere omdøpt til Sportsklubben 09. Og ja, det var nok av dem som beherska både boksekunsten – the noble art of self defense – og smuglingas irrganger under forbudstida fra 1916-27. Gauking var utbredt på Vålerenga den gang.

Har du hørt om Erling Gottfred Myhre? Han bodde i Totengata 7, og kom på landslaget i sjakk. Han var med på den første landskampen, den mot Island i 1929. De spilte så å si digitalt – trekkene ble overført mellom telegrafen i Bergen/Oslo og Reykjavik! Myhre blei norsk mester i 1955.

Du har helt sikkert ikke hørt om stakkars Andresen som bodde i 9’ern. Midt på 60-tallet ble han enkemann, og gifta seg etter hvert på nytt. Men kona fikk ikke slippe inn i leiligheten. De som eide gården mente det ikke sømma seg å gifte seg to ganger!

De som eide gården? Ja, alle husa i Totengata var i privat eie.

Smågutta og de litt eldre gutta kriga mot Kampengutta, og de hadde en hobby som ikke fins på Intility i dag: Når det var fotballkamper på Jordal, var det innbringende å pelle øl- og brennevinsflasker under tribunen.

Er du gammel nok til å huske «Kanutten», som gikk på TV i 1962? Anne-Kath. Vestly og Alf Prøysen gjorde mange av opptakene i Totengata.

Mot slutten handler mye om den organiserte idretten på Vålerenga. Visste du at Vålerengen Arbeideridrettslag ble stifta i 1932 – som en motvekt til det borgerlige VIF? Så får du selvfølgelig også vite mye om VIF-legenden – han var ikke mye borgerlig! – Fritjof Waldemar «Klemper’n» Klemp. En gang da han ikke lenger fikk på krita i øl-utsalget, kledde han seg ut som dame for å få tilgang til de edle varene!

Du kan lese om den nasjonalt kjente fagottisten Terje Boye Hansen; om rasehygiene og «omstreiferfondet»; om daginstitusjonen for barn under tre år som holdt til på Vålerenga rundt århundreskiftet. Og om en tidlig variant av «studentmoderasjon». Da Vålerenga Arbeideridrettslag (VAIL) holdt generalforsamling 11. september 1930, vedtok de først å sette ned kontingenten fra 75 til 50 øre. Det var dårlige tider, og kontingenten for arbeidsledige ble satt ned fra 25 til 15 øre.

Kanskje var det denne forsamlinga som fant opp slagordet som fortsatt gjelder – «du gå’kke aleine i Vålerenga»?

Knivstikkergata – Den beryktede Totengata på Vålerenga
Bjørn Arild Gjerdalen og Reiner Schaufler
Vålerenga historielag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.