Arild Rønsen

The Beatles for alle penga! I bokform!

Dette er, i alle betydninger av ordet: Overveldende! Bra bra bra, Bård! Bedre kan det ikke gjøres!

Det er noe med The Beatles. Mer presist – egentlig handler alt om The Beatles. Yan Friis har oppsummert det hele for lenge siden. For meg er det enkelt sagt sånn: Hele verden ville vært annerledes uten The Beatles.

Det er skrevet hundrevis av bøker om dem – the fab four. Og vi har fått en fantastisk dokumentar om slutten på bandet. Så - er det mer å melde?

Ja! For i Bergen sitter en mann som heter Bård Ose. Det er nesten ikke til å tro, men Bård har satt sammen ei bok om alle sangene The Beatles spilte inn. Ikke en sånn bibliografisk greie – hvem spilte hva og når, datoer – jo, det også. Men Bård Ose forteller også historien bak alle innspillingene!

Hvilken låt kom ut i mono, så i stereo. Hvor mange tagninger i studio? Hva skjedde med tekstene underveis? Hva skjedde i tida mellom studio og live-framføring (enda så kort tid det varte)? Visste du kanskje at John Lennon spiller 12/8-takts rytmegitar på «All My Loving», mens låta som sådan går i 4/4?

Hør her: «Not A Second Time» - der går i versene i 13 takter, mens refrengene går i 9 … Bård Ose er sjøl trommeslager, og kan selvfølgelig alt om Ringo Starr. Poenget er at han greier å gjøre alle detaljene rundt trommespillet til allmennyttig lesning!

Visste du at «Long Tall Sally» i Beatles-versjon ble spilt inn en søndag, klokka 11 på formiddagen!? Som ble til Paul McCartneys uslåelige svar på John Lennons «Twist And Shout»?!

Visste du at produsent George Martin – the fifth beatle – spille inn pianoet på halv hastighet, for å få det til å høres dobbelt så fort ut – som i «A Hard Day’s Night» og «In My Life»?

Bård Ose gir deg alt. EP’er, singler, alt som fins på album. Rikt illustrert. Visste du at debut-albumet «Please Please Me» ikke ble spilt inn på én dag? Fordi fire låter faktisk lå klare i forveien …? Ikke til forkleinelse for John Lennons fabelaktige utgave av «Twist And Shout»!

Bård Ose mener «She Loves You» er den viktigste sangen fra 60-tallet. Som Elvis’ «Heartbreak Hotel» var for 50-tallet. Forfatteren har utvilsomt et poeng – selv om dette kan diskuteres. Husk at dette ble utgitt bare et drøyt tiår etter andre verdenskrig! Men husk at 60-tallet også ga oss «Blowing In The Wind» og «Like A Rolling Stone» - for bare å nevne et par «konkurrentene».

Visste du at «With The Beatles» (1963) består av låter The Beatles mente ikke var gode nok til å gis ut i single-format?!

Bård Ose øser av sin kunnskap i form av anekdoter, og gir underveis grundig innføring i dette bandets musikalske utvikling – som ikke akkurat var småting! Fra fifties rock’n’roll på ei kneipe i Hamburg, til «da popmusikk ble kunst», med «Rubber Soul», «Revolver» og «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

Som sagt; mitt liv ville vært et helt annerledes liv uten The Beatles. Jeg kan alle disse melodiene, og synger mens jeg leser. Min anbefaling er enkel: Les denne boka, mens du spiller alle låtene – enten du sverger til LP’er, EP’er, singler eller alt som fins på strømmetjenestene.

Det er ikke hundre prosent sikkert at det som fins mellom disse permene er absolutt alt som er å si eller skrive om sangene The Beatles spilte inn. Men det som måtte være å tilføye, kan neppe bli til ei bok.

Bård Ose har presentert et mesterverk. Et «Revolver» i bokform.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.