Arild Rønsen

«Elgen er løs» - nå også i bokform

Er det mulig å angripe en i utgangspunktet streit jazzrock-skive med akademisk penn? Gjett om!

Thomas Hylland Eriksen (1962-) er sosialantropolog, professor i faget. Han har bakgrunn fra Unge Venstre og anarkistmiljøet i Hjelms gate i Oslo – og har skrevet flere bøker enn antall år han har levd. De som klager på at akademikere på høyt nivå ikke deltar i det offentlige ordskiftet, kan i hvert fall ikke ha Hylland Eriksen i tankene.

På fritida trakterer han saksofon, og har progrocken som sitt hjertebarn. Det han ikke kan om artister som Captain Beefheart, Gentle Giant, Soft Machine, Yes, King Crimson, Tangerine Dream, Frank Zappa, Henry Cow og Van Der Graaf Generator er det ingen grunn til å skrive bok om. For snart to år siden leverte han et grundig essay om dette i PULS.

Ligger ikke Moose Loose litt utafor denne gata? Kanskje, men kanskje ikke. Pål Thowsen (trommer), Jon Eberson (gitar), Bryjulf Blix (keyboards) og Sveinung Hovensjø (bass) skulle seinere bli kjent i vidt forskjellige musikalske settinger, noen av dem i adskillig mer kommersielle retninger enn Moose Loose representerte. Men er’u god musiker, så er’u vel god musiker?

Megasalg på platefronten var aldri ideen bak Moose Loose. «I stedet for å spille tre akkorder for tusen publikummere, spilte de tusen akkorder for tre publikummere.» Fullt så gæernt var det faktisk ikke, og jeg husker 30. juni 1973 som det var i går. Stappfull kinosal i Kongsberg, der jeg ble en slags trommeslager på 19. rad. Jeg forsvant totalt inn i musikken, og mener det var Erik Balke som prikka meg på ryggen: - Det ser ut som du liker dette, Rønsen?!

Her er masse referanser til Bitches Brew og «Afric Pepperbird», og selvfølgelig til alle Hylland Eriksens proghelter. Men i bunn og grunn er boka en lang anmeldelse av «Elgen er løs» fra 1974.

Om jeg skal sette fingeren på noe, må det være korrekturen. Det er helt unødvendig å stave Vømmøl Spellmannslag og Maj Britt Andersen feil.

«Elgen er løs» er en perle i norsk jazz/rock. Jeg istemmer, når Hylland Eriksen og Jon Eberson formulerer det sånn: «Moose Loose var en sjelden fugl, for ikke å si et sjeldent dyr, nemlig en kølsvart elg med sommerblomster på i glade farger på ryggen.»


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.