Arild Rønsen

Kvintessensen mangler - men dette er underholdende!

Gert Nygårdshaug er ikke kjent for å skrive de aller enkleste fortellingene. Han finner på mye merkelig, for å si det på den måten. «Quintessence» er en av de rareste bøkene han har begått.

Romanen svinger rundt en kort periode i Olion Solengs liv. Bare navnet er jo nok til å dra på smilebåndet. Hvem er det som heter Olion, liksom? Eller hva med Gotvin, Baldwin, Koldvin, Meluvin og Eduvin Soleng?

Olion kaller seg sjøl «smører». Han er byråkrat i kretsen rundt statsministeren, uten at han sjøl har den minste interesse for politikk. Hans hovedinteresse ligger i astronomi og gastronomi. Likevel oppdager han til sin forbauselse at han en dag vandrer gjennom byen med en parole hengt rundt nakken – NEI TIL MONOKULTURELT LANDBRUK!

Dette skjer samtidig som statsministeren går på en stygg smell; i kamp mot spissen på en paraply faller hun om, stein død.

Olion arver et gammelt småbruk, og bestemmer seg for å legge sin (u)politiske karriere på hylla. På vei til den gjengrodde eiendommen tar han opp en haiker. Et skjebnesvangert valg, for Einy er ingen hvilken som helst haiker. Tvert imot; her viser alt seg å være skjebnebestemt.

Av et intrikat slektstre går det fram at Olion og Einy er i slekt, hundremenninger eller noe sånt. Einy fyller 18 år underveis, og selv om det er 15 års aldersforskjell blir de kjærester. Det utvikler seg faktisk til en vakker kjærlighetshistorie, som ikke har et minste lille drag av Lolita over seg.

Det pågår en kamp om utnyttelsen av naturressursene i bygda, og Olion manner seg opp til å skrive et debattinnlegg i lokalavisa. Før han veit ordet av det, opptrer han som taler på et folkemøte. Mystisk nok i og for seg, gitt hans «upolitiske» gener. Men det skjer mangt og mye som er mer mystisk; hva er det med denne røyskatten?

Et dokument forsvant da statsministeren gikk i bakken. Hva handla det om, noe om å gjenreise respekten for menneskeheten? Noe med Islam? Hvorfor var det så viktig for myndighetene å finne det igjen?

Som du skjønner, kunne dette utvikla seg til en politisk thriller. Så skjer ikke, og «oppklaringa» på mysteriene er bokstavelig talt å finne ute i tåka.

Gert Nygårdshaug sier sjøl at han ikke helt veit hva han har skrevet bok om. En ærlig sak, det – uten at det kommer i veien for at han skriver særdeles underholdende. Men idet du slår igjen permene vil du ganske sikkert si deg enig med forfatteren. Hva handla denne boka egentlig om?

GERT NYGÅRDSHAUG
Quintessence
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.