Arild Rønsen

Strålende krim om kampfiksing i fotballen

Hvor alvorlig er problemet med kampfiksing i fotball? Pascal Engman har skrevet en thriller der innholdet antageligvis ligger nærmere virkeligheten enn vi liker å tenke oss.

Det går et par hundre sider før fortellinga tar av, men dette er fengslende lesning fra første stund. Vi skal til den profesjonelle fotballen, et miljø som viser seg å være infisert av kriminell gambling. Det er i dag mulig å sette penger på nær sagt enhver liten tildragelse i en hvilken som helst idrettskonkurranse.

I fotball kan du vedde på alt fra hvilket lag som får det første innkastet til resultatet av kampen. Når kommer det første gule kortet? Hvem pådrar seg rødt? Hvilket lag tildeles straffesparket der skytteren har avtalt å bomme, i bytte mot en saftig fortjeneste? Både dommere og spillere kan være utsatt for et voldsomt press.

I helt andre deler av verden enn der kampen spilles, hover de kriminelle gambling-syndikatene inn milliarder. Engman anslår at omsetninga på en kamp i Premier League kan være på rundt 1 milliard. Handler det om VM-kamper, snakker vi kanskje opp mot 20 milliarder.

To svenske fotballtalent har lidd hver sin skjebne. Alexander har blitt stjerne i Manchester United, Adi måtte gi seg som fotballspiller på grunn av en alvorlig skade. Hvordan oppsto skaden? Da han ikke gikk med å la seg presse til å gå kampfiksernes ærend ble han tatt med ut i skogen. Det er ikke så vanskelig å skade et kne for alltid ved hjelp av en hammer.

Alexander har latt seg presse til å ta både gule og røde kort, og sitter altså i garnet. Om sannheten kommer for dagen, er han ferdig som fotballspiller. Farvel til både Manchester United og det svenske landslaget, og en lønn på halvannen million i uka.

Hvilken side står agenten til Alexander på, han som nå også forsøker å få signaturen til unge og særdeles lovende Herish? Hva gjør en unggutt som plutselig fristes av et liv i fotballens luksus? Det er langt fra Bommapojkarna og AIK til Dortmund, Real Madrid og Manchester United!

Alexander er gift med Josephine – en fotballbabe. Det profesjonelle fotballmiljøet sies å være proppfullt av pene jenter som tiltrekkes av materiell luksus. En dag blir Josephine funnet drept i sin egen leilighet. Det viser seg at hun var gravid, men hvem var barnefaren?

Vi trekkes gjennom noen temmelig kompliserte familieforhold, uten at det er vanskelig å følge med på ferden. Flere mennesker blir drept, og vi skjønner etter hvert hvorfor forfatteren i sitt persongalleri har inkludert en tidligere SOG-soldat – svenskenes svar på russernes Spetsnatz.

Handlinga tar av for alvor av når sjefsetterforsker Vanessa setter seg på flyet til Qatar, der Alexander skal spille for Sverige i VM. Men deltok Sverige i Qatar-VM? Nei, et faktum Engman gjør oss oppmerksom på allerede i forordet. Dette lille juksemakeriet var imidlertid nødvendig for å få fortellinga til å gå opp.

Og det gjør den virkelig, i noen forrykende avslutningsscener.

Finner jeg noe å trekke? Det måtte være at Engman ikke er noen ener i å skildre nære forhold med romantisk og seksuelt innhold. Her kan språket bli kleint.

Men det er bare å finne sin plass på hovedtribunen. Idet lagene står oppstilt i spillertunnelen til åpningskamp mellom Qatar og Equador, tar Vanessa tak i den svenske hoveddommeren: «Du kan ikke dømme denne kampen!» Gjett hvorfor?!

PASCAL ENGMAN
X
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.