Arild Rønsen

Karin Fossum – helt i egen klasse

Kan ei seks år gammel jente resonnere omtrent like fornuftig som et voksent menneske, og like fullt helt og holdent være en seksåring? Karin Fossum får til alt en forfatter kan få til.

I 2021 fikk vi «Drepende Drage, Angrende Hund», i fjor kom «Natteløperen». Karin Fossum holder et imponerende tempo, for her er tredje bok med politietterforsker Eddie Feber i hovedrollen.

Det vil si – denne gang deler Feber flomlyset med Kandis; «fem år, snart seks». Hun blir kidnappa, uten å forstå at det handler om bortføring, og fører ordet i store deler av romanen. Dels som Kandis, oppvokst et eller annet sted på Østlandet, dels som Farah Diba, keiserinnen av Persia. Alle mennesker kan nemlig være noe annet enn hvem de egentlig er.

Mamma er død for en god stund siden, og den eneste Kandis ikke kan greie seg uten er pappa. Hun holdes i koia langt uti skauen i ei uke, men spør aldri om å få dra hjem. Alt hun sier i konversasjon med sin kidnapper er rasjonelt som om det kom fra en voksen person. Men utafor lurer vel ulven?

Kandis er oppdratt til å vise respekt for eldre, spesielt menn. Ei stille, snill og lydig jente som gjør som hun får beskjed om. Det er hun som forteller eventyr for sin kidnapper, og hun skjønner faktisk fort at det er noen som leiter etter henne.

Gjerningsmannen heter Gusse, dømt til å sone fire år i fengsel for utuktig omgang med sin egen seksåring. I Oslo fengsel satt han sammen med en lege som også mente seg uskyldig dømt. Fins det en forbindelse mellom disse herrene og Kandis’ far, som med 1,3 i promille ble hardt skadd i en MC-ulykke to måneder etter at kona døde?

Handlinga foregår som vanlig i Fossums romaner utafor allfarvei, men Feber har kontor i sjette etasje – og så høyreiste bygninger fins vel ikke så mange steder på Østlandet?

Dette er åpenbart fri diktning. Men ingen skriver så virkelighetsnært som Karin Fossum. Dette kunne gjerne skjedd i virkeligheten – og hvor enkelt er det å stole på alle som er involvert i overgrep mot barn?

De fleste krimforttellinger, også de virkelig gode, er som regel ekstra spennende i spesielle passasjer. Hos Fossum er hele romanen én sammenhengende spennings-passasje. Ingen over, ingen ved siden.

KARIN FOSSUM
Farvel, Farah Diba
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.