Arild Rønsen

Anne Holt om menn som hater kvinner

Hanne Wilhelmsen har blitt 62, og er stadig bundet til rullestolen. Hindrer det henne i å løse en mildt sagt spektakulær drapsgåte?

Dumt spørsmål, tenker du kanskje – og har vel rett. For det ville ikke ligne Anne Holt å sette sin ganske så spesielle privatetterforsker på en sak hun ikke løser. Privatetterforsker? Ja, det er lenge siden hun var ansatt i politiet; i moderne tid må nok Varg Veum sies å være hennes nærmeste kollega.

Det åpner med et familiedrama. De har på sett og vis blitt en bitteliten storfamilie. Hanne, kona Nefis, datteren Ida og Hannes tidligere kollega, politiførstebetjent Henrik Holme. Forlagsredaktør Ebba Braut – som vi kjenner fra «Det ellevte manus»/ https://arildronsen.no/17566.html - tilhører også den indre krets.

To dramatiske hendelser rammer familien. Den beskjedne Holme har blitt suspendert etter å ha rota seg opp i en metoo-sak under en fuktig kveld på byen med kolleger. Godt påseila er han i ferd med å gå omkull, og tar seg i fallet fast i … puppene til en kollega fra passkontoret.

Hashtagseksuelltrakassering. Og så Henrik da, som knapt tør å kaste et blikk i retning damene.

Verre og mye mer dramatisk er det faktum at Ebba Braut er gravid. Hun protesterer vilt, men prøvene er entydige. Problemet er at Ebba ikke har hatt sex siden før pandemien, altså for godt og vel to år siden. Hvordan kan hun da være gravid i ellevte uke?

Ebba er ikke aleine om være uforklarlig gravid, og det viser seg at vi skal til massedrapsmenn i misogyniens navn. «Jeg tror at vi jakter på menn som hater kvinner … En organisasjon, eller bare en eller annen gjeng av … likesinnede.»

Anne Holt lar storpolitikken ligge denne gang, men en fortelling om Hanne Wilhelmsen som ikke handler om kvinnekamp og kvinners rettigheter? Utenkelig – og kanskje er kvinnefrigjøring like mye storpolitikk som krig og regjeringskriser?

Handlinga foregår som vanlig på Oslos østkant, men vi skal også på en minnerik tur til Grimstad. Hvor enn vi befinner oss, er det imidlertid viktigst å holde orden på opptil flere innfløkte familieforhold.

Hanne er en kløpper som IT-bruker. Hun skjønner seg på krypterte tjenester som DuckDuckGo og Tor, og da skulle man kanskje tro at DNA er metoden for å løse saker? Men nei - denne gangen opereres det med heksemel, fingeravtrykk etter Sherlock Holmes-metoden.

«Tolv ustemte hester» er finurlig komponert, ført i pennen av en forfatter som veit å uttrykke seg i et korthogd, svært så funksjonelt språk. Og som vanlig når Anne Holts navn står å lese på omslaget inviteres du til å bruke huet. En vakker avslutning forresten, med The Beatles og «Let It Be».
Sentral figur i neste bok om Hanne Wilhelmsen: Marius Blaaberg, født i 1995, arrivert Oslo etter tre år som politibetjent i Karasjok.

ANNE HOLT
Tolv ustemte hester
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.