Ikke nok med at du får absolutt alt om den stolte ishockey-historia til Vålerenga. Her serveres også en eksplosiv nyhet!
Vi skal til sesongen 1987/88, helt bestemt til 22. november 1987. Vålerenga hadde blitt norgesmestere året før, og var derfor kvalifisert til Europacup-spill. VIF trakk de danske mesterne i Herning og Dynamo Berlin i gruppespillet – og CSKA Moskva, kanskje verdens beste klubblag på den tida. Du skal ikke ha fulgt så alt for nøye med i ishockey for å få vann i munnen av denne femmer’n: Fetisov, Makarov, Krutov, Larionov, Kasatonov.
Sovjeterne vant 5-0 på Jordal, i en match der Jim «Jimmer’n» Marthinsen sto som en vegg og redda de mest umulige skudd. Han fikk det samme øyeblikket som Engas legendariske fotball-burvokter Helge «Bonden» Sørli fikk på bortebane mot Everton i Messebycupen i 1964. Man of the Match.
Men hvordan sto det til med CSKA Moskva på utstyrsfronten? Kalenderen viser at det er temmelig nøyaktig to år til Berlinmuren faller, 9. november 1989. Vi er midt i Den kalde krigen, og Sovjet anses som en reell utfordrer til USA i supermaktspillet. Men hva skjer når VIFs materialforvalter Odd Kolsrud gir sin kollega Sergei i CSKA fritt leide til å forsyne seg av VIFs bruktlager under brua på Stor-Jordals tribune?
Per-Erik «Pekka» Heier hadde fått oppgaven å holde kontakten med CSKA under oppholdet i Oslo. De bor på Nye Helsfyr Hotell, et middels slagskudd fra tomta der Initility i dag ligger. Han forteller:
Odd Kolsrud hadde blant annet ansvaret for en liten «binge» på 1,5 x 1,5 meter som inneholdt ødelagt utstyr, men som kunne repareres. «Hansker med hull, albue-, kne- og skulderbeskyttere som mangler stropper osv.» Odd ga Sergei fritt leide – ta hva du vil ha. Og hør på dette:
«Et par minutter etterpå pep det i bremser utenfor, Sergei kommer inn med en rull med plastsekker under armen. Sorte plastsekker ble fylt opp med utstyr og stuet inn i et bagasjerom på bussen. Det lå vel kanskje igjen en tannbeskytter eller to i den bingen.»
Sånn sto det altså til – i verdens beste hockeylag, med adresse midt i hovedstaden til en av verdens to supermakter!
Året før hadde inventaret i den berykta «blåbussen» lagd skandale så det holdt med ufin opptreden i forkant av en kamp mot Storhamar borte. Det var pissing både her og der, men til sjuende og siste kanskje mest i egen bukse. Det hele toppa seg med nazi-inspirerte «heiarop». Dette skjedde samtidig som «Apeberget» kasta bananer på Caleb Francis på Bislet.
Ledelsen i Klanen hadde med andre ord litt av hvert å ordne opp i på vei mot «Vålerenga mot rasisme». Men – de rasistiske meldingene som høsten 2023 sendes til Jacob Dicko Eng viser at dette er en kamp som må kjempes hver dag og hver kamp, kontinuerlig. Dessverre.
Ishockey ble tatt opp i klubben i 1947/48, og brukte i starten bortedraktene til fotballaget – gule, med rød VIF-logo. Resten er historie, men hvilken historie! Fra 1960 til 1971 ble VIF norgesmestere i ischockey 10 ganger! Hele tida med «Jern-Gustav» som klippe, mannen som faktisk kunne stå samtlige 60 minutter på isen.
Gjennomgangen av alle disse åra, fra 1948 til 2022, er kostelig lesning fra start til mål. Om Roy «Sleiper’n» Jansen som gjennomgående holdt privat drilleparty i Amfi’n, om multikunstnerne Einar Bruno Larsen og Terje «Henger’n» Hellerud, om superrekka «Sleiper’n» spilte i sammen med Ilkka Kaarna og Geir Myhre, om Arne «Mikkel» Mikkelsen og Steinar «Bjølle» Bjølbak, om Shampo og Donald og «Totto» Eikeland, Arne Bilkvam og Øystein Olsen, om Brede Frettem Csiszar – stjerna fra «Iskrigerne».
Boka er mye bedre illustrert enn årets fotballbok, og her får du faktisk greie på hvordan draktene – hjemme som borte – har sett ut gjennom alle disse åra, inkludert årets hovedsponsor (som har vært kreti og pleti, kan du si). Og alt har langt fra vært bare fryd og gammen. I 1995 måtte spillerne velge mellom felles lunsj og køller … De valgte matpakke og skikkelig utstyr for å slå fra seg.
Dette har blitt ei fantastisk flott coffee table-bok, et must for alle som elsker hockey i Vålerenga. Ja, når jeg tenker meg om vil den være en pryd på ethvert stuebord, også hos folk som har et heller perifert forhold til puck og kølle.
DOLPH ANDERSEN/BJØRN ARILD GJERDALEN/JARLE TEIGØY
110 år – ISHOCKEY og andre idretter
Vålerengens idrettsforening
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.