Arild Rønsen

- Nielsen, vår så god!

Atle Nielsen har spesialisert seg på å skrive bøker om populære ting ingen andre har spesialisert seg i. Hva med å få greie på alt mulig om telefonen, fakta du muligens ikke har behov for å holde orden på …?

Atle Nielsens bibliografi er lang. Alt fra boka om fotballklubben Branns hundreårsjubileum, til bøker om vikinger, Morgan Kane og quiz-bøker i alle mulige og umulige kategorier.

Med selvironisk innsikt beskriver han sin virksomhet med 2020-utgivelsen «Elefanter kan ikke hoppe. Og 444 andre ting du ikke trenger å vite.»
Visste du når og hvor verdens første telefonkiosk ble satt opp? Berlin, 1881. Og allerede her er en fotnote påkrevd: Hva er en telefonkiosk? Jo, en gang for ikke så veldig lenge siden måtte folk flest gå inn i en rektangulær, rød boks der de fant et telefonrør de kunne snakke inn i – etter å ha mata kiosken med en femti-øring eller et kronestykke. Det kunne oppstå nærmest krigslignende tilstander i køen utafor kiosken, hvis hun eller han som okkuperte telefonrøret snakka for lenge!

Hvem oppfant telefonen? Graham Bell eller Antonio Meucci? Svaret finner du Atle Nielsens quiz’er; han har selvfølgelig lagt inn konkurranser i etterkant av hvert kapittel.

Er Sitting Bull, Aasmund Olavsson Vinje, Dr. Watson og Sherlock Holmes relevante, historiske størrelser i anledning telefonens historie? Nei, heller ikke årstallet for når Sex Pistols spilte i Oslo og Trondheim. Men sånn er det, med Atle Nielsen.

Er det nyttig å vite at verdens dyreste telefonnummer – 666-6666 – i sin tid ble solgt for 1,5 millioner pund? Er det viktig å vite at verdens høyeste tekstmelding er sendt fra Mount Everest? Eller at en dust har løpt maraton utkledd som en telefonkiosk?

Boka inneholder mye morsomt bildemateriale, først og fremst i svart/hvitt. Og Atle Nielsen har rett i én ting – det er faktisk ikke veldig lenge siden telefonen var noe ganske annet enn iPhone.

Det konstante? Telefonens rolle i politisk og militær etterretning. Hva ville overvåkinga av venstresida i Norge i flere tiår etter andre verdenskrig vært uten telefonen? Odessa, London og Casablanca på 50- og 60-tallet? Hva i all verden skjedde med den digitale/telefoniske kommunikasjonen i timene før Hamas angreip Israel i oktober 2023?

ATLE NIELSEN
Hallo!
CappelenDamm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.