Arild Rønsen

Høyaktuell politisk thriller

Aslak Nore behandler en dramatisk historie. Uten at det noen gang blir actionfylt. Men spennende er det likevel. Og ikke minst politisk aktuelt. Gaza brenner, og polisen smelter.

La meg oppsummere i stikkordsform: Midtøsten og Svalbard. Samrøre mellom toppen i sosialdemokratiet og rederkapitalen. Hemmelige tjenester. Et arveoppgjør der fem prosent er «ingenting» - men så avgjørende! – i en pott der totalen beløper seg til 12 milliarder.

Komprimert: «Der den maoistiske avisen Klassekampen var i ferd med å avsløre en konspirasjon av redere og etterretningsfolk. Der sivile redningsskøyter utleid til Polarinstituttet ble utstyrt med Svalbardtraktaten. Og som koster uvitende norske sjøfolk livet.»

Hvis du syns dette lukter arven etter Jon Michelet og Jan Guillou, er du på rett spor. Aslak Nore slekter på begge disse «ml-forfatterne», mest på Jan Gouillou.

Aslak Nore sier at han har brukt senioren Bente Thoresen som mentor i passasjene som handler om livet i Klassekampen. Og det er nok dessverre helt korrekt, at de få kvinnene som befant seg i topptunge posisjoner i og rundt ledelsen i AKP(m-l) måtte søke om lov til å bli gravid … Å huffamei å huffamei, jeg er så sint så fy, som tante Sofie nok ville sagt.

Vi skal til Polhavet, til Svalbard, til Suezkanalen, til Sabra og Shatila i Libanon. Vi skal til generalforsamlinga i familien Falck. Har arveoppgjøret noe med politikk å gjøre? Fins det en «utenrikspolitisk» agent i familien?
Det interne livet i ml-bevegelsen generelt og Klassekampen spesielt er ikke dominerende i denne romanen. Men likevel en slags bærebjelke. For i dette miljøet finner vi to opplagte rollefigurer: Forfatteren og journalisten Jon Michelet og legeaktivisten Mads Gilbert.

Jeg syns fortellinga kunne vært kappa inn her og der, men dette blir kritisk flisespikkeri. Vel blåst, er et mye bedre uttrykk – og vær forberedt på familiære overraskelser mot slutten. To be continued? Sannsynligvis.

ASLAK NORE
Ingen skal drukne
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.