Arild Rønsen

Arif har hatt nok av snubletråder

Noen vil helt sikkert mene at det begynner å bli overflod av bøker om de av våre nye landsmenn som har hatt en vanskelig oppvekst. Mulig det, men Arif er nå en gang en ganske spesiell fyr.

Han vant Urørt-finalen i NRK for ti år siden, og har blitt nominert til Spellemannprisen hele tre ganger. I 2015 vant han med «High End/asfalt». I fjor ble han et slags folkeeie, da han deltok i TV 2s «Hver gang vi møtes». TV 2 skal sannelig ha ros for å ha henta inn mange fra denne «pop/rap»-kategorien – Vinni, OnklP, Admiral P, Hkeem, Isah – og altså Arif.

Arif er født og oppvokst på Bogerud, sørøst i Oslo. Nærme den belastede bydelen Holmlia, der Benjamin Hermansen ble knivdrept i et rasistisk motivert mord i 2001. Det var her nynazistene fikk fotfeste, strøket der Arif bare var én av mange ungdommer som fikk slengt kommentarer som «Se på de skitne apekattene!» etter seg.

Den voldelige nazigjengen Bootboys etablerte seg i området, og Arif og vennene hans fikk meldinger: «Hva skjera? Hengeru med kommunister og niggere? Haru blitt jøde?»

Arif hadde vanskelig for å tilpasse seg, havna i spesialklasse. Pappa var narkoman og dealer. Seksuell trakassering. Faenskapen kunne lett gått i arv, men Arif ville det annerledes. I en rastløs tilværelse mellom Bærum, Bergen og Manchester ble fotballen et våpen mot rastløshet og dårlig mental helse. Dette forhindra ham ikke i å produsere fake månedskort i stor stil, mens han solgte ølkasser og dårlig sprit på det illegale markedet.

På veien rakk han å dra til Tromsø for å studere sosialantropologi, men han var hele tida en delt personlighet. Tøff og sårbar – og han lærte av mamma: «Ser du for mye bakover, kommer du til å snuble.»

Teksten er ført i pennen av Even Vaa, men historien er helt og fullt Arifs. Det faktum at dette har blitt ei lettlest og veldig god bok, må nok i første omgang bero på at Arif er en veldig god forteller. Og at han har mye på hjertet.

ARIF
Falle på plass – fortalt til Evan Vaa
Bonnier


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.