Arild Rønsen

Hva er fascisme?

Jonas Bals har gitt seg i kast med noe de fleste andre vil betrakte som et livsverk. Historia om fascismen i to bind. Første del foreligger, og er imponerende i all sin detaljrikdom.

Jonas Bals er en sjelden fugl. Han er rådgiver i LO, og medlem i Arbeiderpartiet. Samtidig er han å finne på fast kronikkplass i Klassekampen – ja, mer enn det. Tidvis skriver han så mye, og blir debattert og omtalt så mye, at man noen ganger kan tro man leser Bals Tidende.

En ekte intellektuell. Samtidig er han maler. Ikke kunstmaler, men en ung mann (46) med godkjent utdanning som malersvenn. Du kan helt sikkert ringe ham om du trenger hjelp til å male tak og vegger. Hvis han var 20 år yngre ville han antageligvis funnet fram til ml-bevegelsen, og sjølproletarisert seg.

Hva er fascisme? Hvordan definerer man den? I mitt etter hvert lange liv som aktiv og tilskuer på ytterste venstre, har jeg egentlig bare ett svar: Benito Mussolini, statsminister i Italia fra 1922 til 1943. Han hjalp general Franco med å knuse republikken i Spania på slutten av ’30-tallet, og sto på Adolf Hitlers side under andre verdenskrig.

Mussolini ble uthengt og latterliggjort etter noter i Charlie Chaplins legendariske film «Diktatoren» fra 1940. Men hva mente han, som politisk ideolog? Han var tilhenger av korporativisme, som vel kort fortalt betyr at landet skal styres av «eksperter» med ubegrensa makt. Et samfunn der alminnelig stemmerett i høyden skal tjene som glasur på diktaturet.

Denne definisjonen vil selvfølgelig ikke stå seg i møte med historikere – og kanskje passer den i dag både på de vidt forskjellig ideologisk plasserte statslederne Vladimir Putin i Russland og Daniel Ortega i Nicaragua? Driver Israels statsminister Nethanyahu sitt land i fascistisk retning? Gir det mening å si at storminga av Kongressen i Washington 6. januar 2021 hadde undertoner av fascisme?

Er fascisme det samme som nazisme? I synet på rasismen og det totalitære, ja. Førerprinsippet, våpenmakt, undertrykkelse av minoriteter, viljen til å bruke vold – og framfor alt et innbitt hat mot arbeiderbevegelsen og venstresida.

Var kommunismen og nazismen to sider av samme sak, slik mange sosialdemokrater hevda på ’30-tallet? Uttrykk som «sosialfascister» og «kommunazisme» dukka opp. Debatten gikk hardt og levende også i Norge, der Einar Gerhardsen leda Oslo Arbeiderpartis kampgruppe mot de høyreekstreme kreftene. Kampen mot Quislings Nasjonal Samling, som aldri slo gjennom i Norge, var på ingen måte noe teselskap!

Jonas Bals skriver historia om fascismen, først og fremst om denne ideologiens storhetstid i Italia og Tyskland. Men den som ser seg rundt i verden, kan uten videre stemme i med Erik Bye: «He’s dead, but he won’t lie down».

465 tettskrevne sider, 60 sider med kildehenvisninger – og det er ikke alle sakprosabøker som skaper debatt og karakteristikk av denne typen, henta fra Klassekampens debattsider 23. oktober 2023: «Derfor er det synd at han videreformidler Civita-liberalistenes ideologiske klassevokabular, et vokabular som har til formål å splitte arbeiderklassen gjennom anti-kommunisme. Om det lykkes, svekkes arbeidernes enhetsfront mot fascismen.»

Jeg har en følelse av at Bals lever vel med denne typen kritikk. Men at han ønsker debatt om boka si, det er jeg også helt sikker på. Derfor er det grunn til å ha store forhåpninger til bind 2. Keep up the good work, Bals!

JONAS BALS
Våre kamper – Mot rasisme og fascisme 1865-1940
Res Publica


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.