Arild Rønsen

Øystein Sunde i kledelig bokform

Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, Øystein Sunde. Nå har han fått sin biografi.

Det tok sin tid før Øystein Sunde fikk godkjentstempel, ikke minst innad i familien. Selv etter suksessen med «1001 fnatt» (1970) mente faren at sønnen ikke måtte glemme at han en dag måtte skaffe seg «skikkelig arbe’». Sånn sett er Sunde i godt selskap, for eksempel med Keith Richards og Bruce Springsteen.

Vi får hele Øystein Sundes fantastiske historie. For å si det sånn; etter dette er det ikke mye å tillegge om 77-åringens foreløpig levde år.

Noen stikkord om livet hans: Shadows-musikk, Christiania Fusel & Blaagress, livet rundt viseklubben Dolphins, samarbeidet med Ingrid Bjørnov og den sterkt alkoholiserte Ivar Medaas, Ole Paus, Dizzie Tunes. Gitarkameratene! Ja, Sunde har til og med bedt «Chuck Berry-gitaristen» Petter Baarli inn i sitt studio!

Øystein Sunde utvikla seg raskt til å bli en helt fenomenal flink gitarist. Men det var ikke rock’n’roll som frista. Chet Atkins ble hans læremester; eleganten som oppfant sin egen stil – Chet Atkins-stilen – som kom til å prege Shadows-musikken, adoptert av en hel haug band Vesten rundt tidlig på 60-tallet.

I miljøet rundt Dolphins og Club 7 ble Sunde etter hvert en outsider. Han var nok motstander av norsk medlemskap i EF i 1972, men følte seg aldri vel i kulturen som utvikla seg rundt AKP(m-l). Sunde ville først og fremst skrive morsomme sanger. Underholde publikum. Dermed ble det showbiz i lag med Dizzie Tunes og Grethe Kausland. Chat Noir.

Han har alltid likt å ha orden i regnskapene, blant annet ved å starte sitt eget plateselskap. Men han legger ikke skjul på at han har mye å takke sine bissniss-samarbeidspartnere for, først og fremst Jørg-Fr. Ellertsen og Audun Tylden.

Asbjørn Bakke forteller en fornøyelig historie om da utgivelsen av «Kjekt å ha» skulle markeres. Direktør Tylden (1948-2011) var mannen som alltid fant på de mest utenkelige sprell. Og hva fikk artisten i gave av sin industrielle sjef? En defekt, sammenleggbar høyfjellsol – som jo kunne være kjekt å ha!

Boka er smekkfull av anekdoter, og her kommer en til. Jeg traff Audun Tylden på Fornebu. På mitt spørsmål om han hadde rå til å fly til USA nå som han nettopp hadde blitt slått konkurs? Han hadde svaret på rede hånd: - Arild, jeg har nettopp spilt inn et helt album der Oddvar Torsheim gjør Beatles på utprega vestlandsdialekt. Rettighetshaverne har nedlagt forbud mot plata, men jeg pressa 1000 ex. Som jeg la ut for salg på postordre til prisen av 995 NOK, og gjett – det er utsolgt!

Visste du at Øystein Sunde har dilla på jernbane, nærmere bestemt modelljernbane med tilbehør? Han har en sovevognkupé i hagen sin! Her ville Neil Young følt seg hjemme!

Da han feira sin 70-årsdag, fylte han Oslo Spektrum – og han har ingen planer om å henge gitaren på veggen. Men så langt har Asbjørn Bakke satt strek. Om jeg var redaktør, ville jeg nok kutta en god del av de 450 sidene, men dette har blitt ei bok du kommer til å kose deg med. Mye mer enn bare litt kjekk å ha i hylla.

ASBJØRN BAKKE
Sånn er'n bare - en biografi om Øystein Sunde
Manuskript


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.