Arild Rønsen

Taylor Swift i rosa bokform

En lett tilgjengelig inngang til verdens største popstjerne anno 2024.

Her er faktisk mye å lære, men du skal være klar over hva du begynner å bla i: «Denne boken er dedikert til deg som har vært fan lenge og til deg som er en nyfrelst Swiftie. Du som er skap-Swiftie er også hjertelig velkommen.»

Skriver Maja Marcussen i forordet, og legger til love – love- love.

Det faktum at Taylor Swift er et «fenomen» og et «ikon» behøver strengt tatt ikke å forklares i bokform. Taylor Swift er dollar-milliardær. Børsene påvirkes når hennes Era Tour nærmer seg et nytt kontinent. Svenske hotell- og restauranteiere har aldri gnidd seg mer i henda enn da hun satte Stockholm på hodet i sommer.

Sånn er det overalt der hun melder sin ankomst. «Beatles»-tilstander. Fansen møtes utafor konsertlokalene for å synge sammen. Mange av dem har ikke fått billett til konserten. Jeg tror jeg kan garantere at ingen popartist har skrevet så mange sanger som så mange fans kan utenat som Taylor Swift har signert.

Er hun bare et ungpike-fenomen? På ingen måte. Det er en grunn til at vi har tatt henne på alvor her i PULS. I 2020 anmeldte vi «Folklore», i 2022 «Midnights». Hun har samarbeida med en høyt akta indie-artist som Justin Vernon i Bon Iver.

Hun har pekt nese til plateindustrien ved å spille inn så godt som hele sin låtkatalog på nytt, for ikke å være fucked by business. Sterk dame. Et feministisk ikon? Ja – sånn som Dolly Parton er det, sånn som Beyoncé er det. Ingen kødder med disse jentene.

I 2017 ble hun utnevnt til en av The Silence Breakers i Time Magazine. Det handla om #metoo. Høsten 2024 er hun «brat» sammen med Charlie XCX, i støtte til Kamala Harris for president.

Taylor Swift er «nabojenta» som ble «Americas sweetheart». Hun har egen parfyme, er kattedame, og er utnevnt til æresdoktor ved New York University. Kort sagt – det er ikke mulig å bli mer vellykka.

Visste du at Taylor Swift er født i slangenes år, 1989? Hvorfor den femte låta «på hvert album er svært betydningsfull og rørende»? At hun «arrangerer storslåtte fester med celebre gjester»? Og, måtte Gud forby - jeg holdt på å glemme det: Hvor var du da Taylor klippet luggen?

Taylor Swift har hatt mange kjærester, men ingen så varige og intense som forholdet hun nå har med fotballstjerna Travis Kelce. Det ligner kanskje litt på David & Victoria Beckham? «Travlor», har fansen døpt forholdet.

Tips til blodfansen: «Går du kledd i en svart kjole og nettingstrømper, så vet Swifties at du går i Reputation-æraen. Velger du et glitrende og rosa antrekk, vil Swifties forstå at du er kledd som en Lover-æra.»

Så kan vel vi som ikke egentlig er i målgruppa håpe forfatteren har rett: «Jeg tror verden hadde vært et bedre sted om flere gikk kledd i glitrende antrekk med fargerike vennskapsarmbånd oppover armene.»

Kjenner du ei tenåringsjente du ikke helt veit hva du skal gi i julepresang?

MAJA MARCUSSEN
Taylor Swift - artisten, fenomenet, ikonet
Megafon


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.