Arild Rønsen

Ole Asbjørn Ness går på snørra

Krimsjangeren inneholder mange titler som er gode, enda flere som er sånn midt på treet. Dette er lavmålet.

Først et par forbehold. «En sang om hevn» er den andre romanen med den forsofne politibetjenten Johnny Abrahamsen i sentrum. Den første, «Fem dager i mai» kom i 2021. Den fikk jeg aldri lest.

Ole Asbjørn Ness nyter stor suksess som podkast-general. Den har jeg aldri hørt, men den sies å være høyre-ekstrem. Siden dette er mitt første møte med forfatteren, er verken hans podkast eller eventuelle ekstreme ytringer i offentligheten bakgrunn for denne anmeldelsen.

Plotet er i og for seg interessant nok. Spekulative storkapitalister på kanten av loven, i et hovedstadsmiljø prega av prostitusjon og narkotikamisbruk. En drapsmann med fortid fra tjenestetid i Fremmedlegionen.

Miljøet som skildres er ikke ulikt det vi finner i Olle Thorviks «Nocturne 96». Men der Thorvik skriver utfra tilsynelatende god innsikt, framstår Ness som gjest i et miljø han egentlig ikke kjenner. Dermed blir beretninga nærmest grenseløst klisjéfylt – med den følge at du ikke blir kjent med noen av de involverte. Verken purk eller skurk.

Prostitusjon har en sentral rolle, og da er jo nærliggende å skrive om sex. Men Ness’ forsøk på å beskrive vågal og intim sex blir i beste fall til hjelpeløse forsøk:

«Jeg elsker deg.»
«Jeg elsker deg.»
«Sug meg nå.»
Han legger seg bakover på sengen. Lukker øynene. Tenker på Helene.

Uffamei … Jeg liker ikke å slakte bøker, men i dette tilfelle er avsenderen en prisvinnende forfatter, en suksessrik sjef for en godt besøkt podkast. Da er det mulig å si det som det er: Dette er krimsøppel.

OLE ASBJØRN NESS
En sang om hevn
Vigmostad Bjørke


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.