Arild Rønsen

Elskelig, bevares vel

Hvilket låtskriverpar! Det er ikke første gang de samarbeider, men det først nå de slår ut i full blomst – Hilde Heltberg & Kari Iveland. Sammen er de både John Prine og Emmylou Harris her oppe mellom knatter og knøs!

Når det er sagt, skal det også understrekes at de har hjelp av en av de feteste trioene som fins – Triade. Freddy Holm er en kløpper på alt som har med strenger å gjøre, mens Terje Støldal (bass) og Tor Hauge (trommer) legger det skreddersydde kompet for alle disse sangene. Det er med vilje jeg ikke skriver at de legger noen ”grunnmur”; dette er ikke noe i nærheten av rock. Dette er alt country – mer akustisk enn Wilco, men låtmessig helt klart i den retninga. Og selvfølgelig Emmylou.

Og så hjelper det veldig å ha Jonas Fjeld og Henning Kvitnes med på laget. De kan ikke dette faget, de er mestere. Måten Kvitnes gjør ei irsk (?) tradlåt til ”Bli med, vennen” er bare helt fabelaktig! Like bra som da han ga Poul Krebs norsk språkdrakt i ”Sånne som oss”. Kvitnes har blitt den beste vi har i kunsten å gjøre helt dagligdags språk til stor poesi.

Kari Iveland skriver helt annerledes, men har det til felles med Kvitnes at lyrikken løper så naturlig. Kunne hun fått en bedre tonsetter, enn si en bedre tolker - enn Hilde Heltberg? Neppe.

HILDE HELTBERG
Elske Fritt
Bigbox


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.