Arild Rønsen

Vekk med taxfree - men vin på super'n?

Det ryktes at finansminister Sigbjørn Johnsen i sin iver etter å ”kutte” vil fjerne taxfree-ordninga. Hvis dette medfører riktighet, trur jeg fyren er enda lenger ute på jordet enn hva han var under oppveksten oppe på Hedmarken.

Jeg husker ikke når ordninga med at man kunne kjøpe taxfree-kvoten sin på flyplassen i hjemlandet ble innført. Men jeg har registrert at den funker; ikke minst for flysikkerheten har den hatt sin funksjon – tenk så mye last oppe i hattehyllene som bare har … disappeared! Så å si ut i løse lufta!


FINANSMINISTER JOHNSEN: På feil jorde.

La meg understreke at dette er rykter, men det hevdes altså fra vanligvis velinformert hold at finansminister Johnsen vil dra inn tre milliarder ved å nekte folk som har vært i utlandet anledning til å kjøpe skattefri vin, sprit, tobakk og snop.

SV sies å stilles seg positive til forslaget, fordi de da – ifølge Dagsavisen – mener det vil bli ”mindre lukrativt å reise med fly og ferjer”. Unnskyld? Er ikke nettopp det ”å reise med fly og ferjer” – heldigvis! - blitt et gode vanlige folk med helt normale inntekter har råd til å dra nytte av?

Et spørsmål i forbifarten til finansministeren i ”alle skal med”-regjeringa? Veit han hvor mange som vil miste jobben om han får vilja si? I dag utgjør taxfree-salget ved flyplassene 40 prosent av de kommersielle inntektene! Hvor mange arbeidsplasser/flyplasser skal han legge ned, for å ”dra inn” tre milliarder?

Og trur finansministeren at folk vil handle taxfree-kvoten sin på Vinmonopolet hvis de strøkne ordningene på flyplassene opphører? Jeg trur mange har vaner som likner på mine. Jeg kjøper en liter vodka på veien hjem. Utover det, begrenser min handel i spritbutikken seg til å ha ansvar for akevitten til familiens julemiddag. Om jeg ikke har helt spesielle vaner, ville Staten følgelig hatt null ekstrainntekt om tax free-kvoten forsvant – kort og greit fordi jeg ikke hadde gått til innkjøp av denne vodkaen. Bra for helsa, kanskje (selv om jeg ikke tror det) – men et helt annet spørsmål.

Noen argumenterer med at EU avskaffa den interne taxfree-handelen i 2003. Dette argumentet er i hvert fall helt på jordet! Det er jo ikke det minste merkelig at EU-landa seg imellom fjerner taxfree-ordningene – når sprit og vin i stort sett hele EU-området, i dagligvareforretningene, koster det samme som i taxfree-avdelinga på Gardermoen! Da forsvinner selvfølgelig behovet for taxfree!

Og da er vi ved det grunnleggende spørsmålet: Hvorfor er nordmenn det eneste folkeslaget i verden som ifølge bestemmende myndigheter ikke greier å forholde seg normalt til et alkoholregime som ellers i verden er helt normalt?


PAPPVIN: For en 5'er i Europa

I Spania kan man på sivilisert vis gå inn på super’n og kjøpe seg en liter like sivilisert pappvin for fem kroner. Raver spanjolene av den grunn rundt i gatene tidlig og seint? (Til de som i denne sammenhengen bekymrer seg over vinens kvalitet, vil jeg si: Opprett spesialforretninger for de kresne! Fins det ikke stadig vekk ”tobakksutsalg”, der feinschmecker-kundene får tilgang til alt man ikke får på Rimi?)

Mitt råd til Sigbjørn Johnsen er ergo i samsvar med hans eget ønske: Legg ned taxfree-butikkene! Men gjør det gjennom å gjøre dem overflødige - det vil si ved og fjerne de særnorske alkoholskattene og Vinmonopolet!

I en startperiode ville dette muligens ført til lavere inntekter til Staten. Men i det lange løp, har jeg en følelse av at det ville gått opp i opp. Fordi folk flest da ville hatt råd til å ta seg et glass vin eller to til middagen. Hver dag.

Godt for helsa. Og enda viktigere; godt for humøret. Som vel er to sider av samme sak?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.