Arild Rønsen

MARTIN KOLBERG: På hjemmebane i integreringsdebatten.

Er noen for et forbud mot hijab?

Er det helt OK at de muslimske gutta får leke seg i badebassenget, mens jentene må stå ved siden av å se på – ikledd lange skjørt og hijab?

Det var Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Kolberg som stjal showet da Klassekampen arrangerte møte under tittelen ”Påbudt integrering?”Mono i går kveld.

Panelet borga for en spenstig debatt, hvilket vi også fikk: Heikki Holmås (SV), Bjørgulv Braanen (redaktør i Klassekampen), Shakil Rehman (LIM), Iffit Quereshi (skribent og foredragsholder) – og altså Martin Kolberg.

Debatten tok naturlig nok utgangspunkt i ”forbud mot hijab i skolen”, et standpunkt Heikki Holmås i det minste har fått det til og høres ut som om han støtter. Han klargjorde enkelt og greit: - Jeg er mot et forbud mot hijab, men veldig mot hijab på småunger.


HIJAB: Til glede og forargelse.

Ingen i panelet var for forbud mot hijab, verken på unger eller voksne - og det var litt irriterende at Braanen til stadighet argumenterte mot et syn som altså var fraværende. For øvrig fikk Klassekampens redaktør inn i en del treffende småstikk til sin sidemann, Kolberg, som i sin tur responderte elegant: - Jeg skjønner at du forsøker å være morsom, men syns du lykkes bare sånn passelig.

Shakil Rehman sto fram som en ytterst sekulært anlagt muslim, mens Iffit Quereshi – som ikke bruker hijab – kunne fortelle en skremmende historie om den dagen hun ikledde seg hijab, for å teste reaksjonene. Det var slett ikke noe pent syn hun tegna av nordmenn som nærmest ”glodde” henne i hjel. Det omvendte av ”din jævla hore!”, kanskje – men her var det vestlige moralpolitiet virkelig på tokt!

Og slik skal vi vel ikke ha det, i det liberale demokratiet Norge?

Bare en kvinne med hijab tok ordet, og førte en svært diplomatisk tale. Men her fantes kanskje mer ekstreme element, likevel? Martin Kolberg hadde nese for noe slikt, da han henvendte seg til en i salen som nettopp hadde holdt innlegg:

- Jeg vil spørre deg der borte, sa Kolberg og pekte ut i salen. – Her om dagen besøkte jeg et offentlig bad, åpenbart godt besøkt av muslimske jenter og gutter. Gutta plaska, svømte og lekte seg, mens jentene sto i lange skjørt og hijab og så på. Syns du dette er akseptabel adferd?

Svaret han fikk var så flåsete at det ikke kunne oppfattes i annen retning enn at dette selvfølgelig var helt OK. ”Jenter er jenter,” liksom – og må finne seg i det.

Og det er nok der vi må innse at vi stadig befinner oss. Noen – et mindretall, ja vel – men noen av våre nye landsmenn har et kvinnesyn som hører hjemme i en helt annen tidsalder enn vår. Dessverre.

Konklusjonen var likevel glassklar: Staten kan ikke legge seg opp i hvordan folk kler seg - verken hvordan voksne kler seg, eller hvordan foreldre velger å kle sine barn. Og Martin Kolberg? Han kan Ap sende ut i integreringskrigen – hvorsomhelst, nårsomhelt.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.