Arild Rønsen

Killer Queen!

Likte du Queen? Du har noe å glede deg til!

Musikalen ”We Will Rock You” har solgt noe sånt som 12 millioner billetter verden over. 27. januar har den premiere på Folketeateret i Oslo. I går var jeg på pressevisning, så dette er altså ikke å anse som noen ordentlig anmeldelse. Men jeg fikk se mer enn nok til å kunne fortelle dette:

Du kommer til å elske denne forestillinga. Musikken spilles like høyt som Pink Floyd på Valle Hovin – og det var høyt! - og det åtte mann sterke bandet låter Queen så det holder. Likevel later det til å bli så mye mer enn en ”coveraften med Queen-låter”.

Men Queen i musikalformat …? Jeg var skeptisk helt ut i fingertuppa. I mine ører er vanligvis rock’n’roll, musikal og opera tre vidt forskjellige kategorier, som bare svært sjelden lar seg kombinere. Enkelt sagt: Didrik Solli-Tangen er flink som operasanger, men har ikke grep om popmusikken. Det blir for maniert, for pent, for … alt annet enn rock eller pop.

I så måte la Freddie Mercury lista høyt. Teatralsk i hundre, og han kunne sikkert sunget opera – men han sang rock. Og som han sang!

Ingen kan helt og holdent fylle hans rolle. Således er det glupt at eksempelvis ”A Kind of Magic” synges som duett, av kvinne og mann. I Folketeateret låter det vidunderlig (de har henta inn den mektige tenoren Daniel Engman fra den svenske oppsetninga, i samsang med den relativt ukjente, men veldig flinke Reidun Sæther).

Handlinga virker like fjern som i en hvilken som helst opera, bortsett fra at dette er science fiction. Vi befinner oss et godt stykke ut i det 21. århundre, rock er forbudt, alle er i cyberspace, og … Vel, jeg tror ikke handlinga er så vesentlig. For dette er en kveld med musikken til Queen. I musikalformat, ja vel. Men jeg er helt sikker på at Freddie Mercury ville likt dette. Dette ville vært i hans ånd. I så måte har bandmedlemmene Brian May og Roger Taylor – de har holdt et overoppsyn med oppsetninga hele veien – forvalta sin vokalists arv på best mulige vis.

I del 1 får du disse låtene:
Radio Gaga
I Want to Break Free
Somebody to Love
Killer Queen
Play the Game
Under Pressure
A Kind of Magic
I Want it All
Headlong
No One But You
Crazy Little Thing Called Love

Del 2:
One Vision
Who Wants to Live Forever
Seven Seas of Rhye
Fat Bottomed Girls
Another One Bites the Dust
Hammer to Fall
These Are the Days of Our Lives
Love of My Life
We Will Rock You
We Are the Champions
Bohemian Rhapsody

Her er det bare å sikre seg billett.

Men én sak bør de rette opp før premieren: I en ouverture som skal sette publikum i historisk stemning, står følgende å lese: ”1964: The Beatles slår gjennom.”

Før kalenderen rakk å vise 1964, hadde The Fab Four faktisk levert ”Love Me Do”, ”I Saw Her Standing There”, ”Please Please Me”, ”Twist And Shout” og ”All My Loving” – bare for å nevne noen sanger. Og det må vel kunne betegnes som å ha slått gjennom?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.