Arild Rønsen

Sånn skal rock låte!

Tidenes beste live-album? Here it is!

Når musikkhistorikerne om 100 år skal oppsummere vår tids populærmusikk, tror jeg de vil være relativt samstemte: Elvis var rocke-Kongen. The Beatles var helt aleine i pop/rock-klassen. The Rolling Stones var rocke-Bandet framfor noen. Bob Dylan var alle singer/songwriters mor og far. Led Zeppelin overskygga alt i kategorien heavy metal. Sex Pistols var det eneste pønkbandet av virkelig klasse. U2 og R.E.M. blåste alle andre av scenen i en mix av ”nyveiv” og tradisjonell rock’n’roll i en tjueårsperiode. Men i avdelinga for grunge? Der rula Pearl Jam.

Ikke minst fordi de er så allsidige. Grunge – ja vel, men likevel midt i hele epoken som kalles rockens historie. Nirvana hadde én stor hit (og et par fine album!), mens Pearl Jam ved inngangen til 2011 hadde lagt 20 år på veien bak seg.

”Live on Ten Legs” består av konsertopptak fra perioden 2003-2010. Pearl Jam i fri utfoldelse på scenen – og det er ikke småtteri!

Rock uten energi er impotent. Rock uten melodisk teft er tafatt. Rock uten virkelig flinke folk på hvert sitt instrument er meningsløst. Rock framført uten å ha it på scenen er skrøpelige greier.

Pearl Jam har alt dette, som ingen andre har det. Fins det noen stiligere mann enn Eddie Vedder?

Jeg gir deg ”Unthought Known” fra Berlin. Hvis du nå ikke skjønner at dette er album du må ha i samlinga di – ja, da kan du bare ha det så godt!

Pearl Jam
Live on Ten Legs
Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.