Arild Rønsen

Bokbål

Burde den gale pastoren vært bura inne?

Forfatteren Arne Berggren tar til orde for ”å nyansere vårt syn på ytringsfriheten”. Det må ”justeres”, mener han, fordi ”Vesten kolliderer med Østen”. Ytringsfriheten er ikke til for alskens provokasjoner, sier han, og stiller saken på spissen: Skal vi forsvare retten til å brenne Koranen?

Han mener ”vi kommer til å måtte kompromisse”, tar til orde for ”å beskytte religiøse følelser”, er av den oppfatning at noen vil ”avskaffe kirken i det offentlige rom” (hva betyr det?), og spør om troende skal måtte godta at folk pisser på Bibelen når de forlater Kirken?

Nå er vel i og for seg både bålbrenning og urinering i det offentlige rom allerede lovregulert. Men jeg skjønner hva han mener, og er dypt uenig med ham.

Det er vanskelig å forstå Berggren annerledes enn at han vil ha gjeninnført blasfemiparagrafen, i en eller annen form. Han vil at noe skal være så ”hellig” at det står over retten til fri ytring, og nevner kongen (!) og flagget. Vil han virkelig bure inn folk som brenner det norske flagget i protest mot krigføringa i Afghanistan? Vil han fengsle hun som brant en hijab på Youngstorget?

Jeg syns brenning av litteratur er idiotisk, hva enten det dreier seg om Koranen, Bibelen, "Mein Kampf", Det kommunistiske manifest eller porno. Aksjonsformen er unødvendig provoserende; den brenner bruer istedenfor å bygge dem. Om hensikten er å hegne om ytringsfriheten, har brenning stikk motsatt funksjon. Men mener Berggren at Vietnamdemonstrantene burde vært bura inne for å ha brent det amerikanske flagget? Mener musikeren Arne Berggren at Jimi Hendrix burde vært fengsla for i musikalsk og fysisk forstand å ha satt fyr på ”The Star-Spangled Banner”?

Mitt syn er enkelt: Folk må tåle å bli krenka. Det er ikke det samme som å oppfordre til å begå krenkende handlinger. Men det som er krenkende for noen, er for andre legitim ytring. Den ekstremistiske pastor Jones har på ingen måte min sympati, men det er faktisk noe helt annet og langt mer alvorlig å drepe mennesker – i Koranens navn – enn å sette fyr på ei bok.

Vi som lever i frie demokratier, der ytringsfriheten litt for ofte tas for gitt, må evne å tenke konstruktivt. Vi må stå på vårt, samtidig som vi må beflitte oss i forsøket på å forstå hvordan folk som er oppvokst i andre kulturer tenker. Bare på den måten kan vi overbevise ”dem” om at ”vi” har rett. For i dette spørsmålet er det faktisk Vesten som har rett.

No compromise.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.