Arild Rønsen

Skjenkestopp 23.00?

Helseministeren vil stenge kranene en time før midnatt. Kom vepsen veldig tidlig i år?

Det var i Stortinget helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa at hun gjerne så at kommunene vedtok å stenge kranene 23.00. Hun fikk motbør av KrF-representanten Kjell Ingolf Ropstad, som mente dette ville være noe i strengeste laget.

Man burde kanskje forbi utspillet med et overbærende smil, men det kan også være grunn til å ta Strøm-Erichsens holdninger på alvor. Av flere årsaker.

Hvilke tanker gjør Arbeiderpartiets helseminister seg om arbeidsforholda og ikke minst antallet arbeidsplasser i utelivsnæringa? Hvor mange får sparken om helseministeren får det som hun vil? Hvordan blir arbeidsmiljøet når ledelsen skal bestemme hvem som skal avskjediges? Og hvor mange utesteder må rett og slett stenge dørene?

Vi har en helseminister som ferdes så lite ute at hun ikke veit at mange av oss ikke går på byen før klokka 23.00. Og vi skal altså være henvist til å tilbringe kvelden og den tidlige natta innafor hjemmets fire vegger?

Da må vel helseministeren også mene at et slikt tiltak vil minske volden i hjemmene? Ikke minst antall voldtekter, der langt de fleste foregår i nære relasjoner i private hjem?


HELSEMINISTEREN: Langt ute på viddene.

Jeg mener begrepet ”skjenketider” burde skrotes. Hvorfor kan ikke restaurantene få holde oppe når de vil? Er det mer skadelig at gjestene drikker øl klokka 04.00 enn klokka 22.00? Svaret er nei - i hvert fall ikke hva fysisk helse angår. Og – uten å ha vitenskapelig belegg – tror jeg det ville minske gatevolden betraktelig. Er det ikke det samme som å legge til rette for bråk, når alle som har vært en tur på byen skal ha taxi samtidig?

Ville frie åpningstider ført til byer og tettsteder i evig rus? Nei. Midt på 80-tallet var det lov å holde oppe til 06.00 i hovedstaden. Noen forsøkte, men hva skjedde? De la ned tilbudet. Fordi det ikke lønte seg. Det frie markedet fungerte med andre ord aldeles ypperlig, til alles velbehag.

Saken minner meg litt burkaforbudet. Hva er vitsen med å forby noe som ikke er i bruk? Hva er vitsen med å forby skjenkestedene å ha oppe døgnet rundt, når ingen likevel vil gjøre det?

”Døgning” er noe som for de fleste hører russetida til. Folk flest skal på jobben dagen etter. Men må alle gå hjem i flokk og følge?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.