Arild Rønsen

(klisjé følger): Ekte vare

Hvis et band i Norge spiller pop/rock, så er det Real Ones.

Ikke bare det; de gir deg en smak av indie, både når de spiller pop og når de nærmer seg et mer rocka uttrykk. Det ”skrangler” litt – noen ganger ganske så voldsomt - og det er ikke fordi produksjonen er slurvete utført. Det er fordi det skal være sånn.

Ingen kan dette bedre enn Yngve Leidulv Sætre. I ”Do it Anyway” får han dem til å låte som et band med opphav et eller annet sted mellom Bagdad og Grosnyj.

Jeg kommer til å tenke på U2- og Dylan-produsenten Daniel Lanois når jeg hører ”Is There Hope?” – selv om melodilinjene har røtter enda lenger tilbake i tid. Til Roy Orbison og Elvis Presley! Vi snakker smukke tongångar.

Du hører det fra første spor. Denne vanvittig godt utvikla fingerspitzgefühlen på hvordan denne typen pop/rock helst bør låte. Lenger unna 80-tallspop kommer du ikke. Men det er altså likevel pop. Ikke minst når de trekker Susanne Sundfør med seg inn i studio. ”Sister to All” er en norsk klassiker, intet mindre.

Melodiene er oppfinnsomme, samtidig som de er lette å følge etter et par gjennomhøringer. Og så er koringa så strøken!

Liker jeg dem når de går i retning reggae? På ingen måte helt ”Kaya” a la Bob Marley, men det er sikkert ingen tilfeldighet at sangen heter ”Yaya” – selv om jeg aldri kan huske at Jamaicas største sønn noen ganger tok i bruk farfisaorgel.

De spiller på hovedscenen under årets utgave av Norwegian Wood, og som vanlig har de ansvarlige for bookinga til Frognerbadet gjort hjemmeleksa si.

REAL ONES
First Night on Earth
Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.