Fotball: Streik er et kampmiddel som ikke bør brukes i utrengsmål.
I skrivende stund tyder alt på at søndagens runde i Tippeligaen blir avlyst på grunn av streik. Den blir av kort varighet, og gjør mer skade enn nytte – for alle parter. Mitt tips er at den framforhandlede løsning går ut på at spørsmålet om bruk av ”egne” sko skal stå på agendaen ved neste korsvei. Ferdig.
I mellomtida sitter fotballspillerne igjen med titusentall forargede supportere. Jeg har forståelse for at en streik rammer såkalt tredjepart; det er en del av streikens natur. Om bussjåføren er i streik, må passasjeren ta beina, sykkelen eller bilen fatt. Samtidig skal den som streiker være klar over hvilken tredjepart som rammes.
For er det ikke hardcore-fansen som i første omgang får smake steken? De som for lengst har betalt fly- og hotellbilletter i en fremmed by? I stedet blir Tornekrattet sittende igjen på pub i Molde, og du behøver neppe være synsk for å forstå hvem som får gjennomgå rundt halvliterne.
Dette er en streik folk flest enkelt og greit har null forståelse for. Hvorfor? Fordi alle veit at det i utgangspunktet er søkt å sammenlikne en proffspillers hverdag med livet til en elektriker eller bankfunksjonær.
Fotballspillere i Norge har sånn rundt regna sju uker ferie i året. De jobber mye i helgene, rett skal være rett. Til gjengjeld har de en gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid på rundt regna 15 timer, og da tar jeg godt i. Faktum er at det er mer naturlig å sammenlikne en fotballspillers liv med det som føres av en turnerende musiker. Det ligger i yrkets natur at man må ”påregne helgejobbing”.
Jeg har full forståelse for kravet om oppsigelsesvern. Når enkelte klubber tillater seg å gi spillere sparken innafor kontraktstida, for så å ansette billigere arbeidstakere – da blir det helt feil. Altså et helt legitimt krav. Men der stopper det.
Til spørsmålet om fotballsko, eller ”arbeidsutstyr” som NISO kaller det. Det er ikke vanskelig å forstå at enhver fotballspiller ønsker å benytte den typen sko han sjøl finner mest behagelig. Men hvor stort er dette problemet? Alle de store utstyrsleverandørene produserer i dag selvfølgelig helt strøkne sko. De veier snart ingen ting, og sitter jevnt over på foten som hånd i skinnhanske. Det fins dessuten mange forskjellige typer å velge mellom, innafor de forskjellige kolleksjonene.
Faktum er at dette er et problem for svært få spillere. Og får man fysisk vondt av et spesielt utstyrsmerke – ja, så må man selvfølgelig finne en ordning. Ingen er tjent med at gode fotballspillere ødelegger helsa si. Det tror jeg faktisk alle forstår, inkludert NHO Idrett og den sportslige og administrative ledelsen i klubbene.
Så hva skal vi finne på til helga? Jeg har nettopp vært en tur oppom kontoret til Terje ”Henger’n” Hellerud i Vålerenga. Han hadde løsninga på rede hånd.
- Jeg har et opptak av Stoke – Wolerhampton fra 1957 liggende! I svart hvitt!
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.