Arild Rønsen

GRESS: Til besvær.

Extrema Outdoor - fri flyt?

Narkokatastrofe på Kalvøya? Nå må beslutningstakerne tenke seg om.

Av 9000 betalende på technofestivalen Extrema Outdoor, ble 182 tatt med narkotika. Altså to prosent. ”Med unntak av heroin fant vi alt”, sier politiet. Det var hasj, ecstasy, LSD, GHB, kokain, amfetamin.

Politiet konkluderer med at så godt som alle som ble hekta hadde med seg små brukerdoser til eget bruk. Intet tyder på at ”bakmenn” ble tatt. Men nå vil Bærums ordfører nekte arrangørene tillatelse for neste års festival.

Fordi over 80 publikummere ble tatt med narkotika i fjor, hadde politiet i år varsla høye bøter og en type ransaking ved inngangen som mest av alt minner om den du må gjennom i forkant av flyturen fra Dacca til Tel Aviv.

Alle veit at techno/house-festivaler er mer forbundet med motedop enn andre evenement. Men alle som vil vite, veit også at forskjellen er minimal. Om politiet gjennomførte lignende kontroller på Molde Jazzfestival, Oslo Live og Hovefestivalen …? Eller den årlige alternativmessa i Vallhall? Vel - svaret er ikke gitt, om noen spør meg.

Oppskriftsmessig får NRK tak i Knut T. Reinås, den livslange lederen for Forbundet Mot Rusgift. Han mener like godt ”man må forhindre at ungdom under 18 år går på festival”. Og da er det heldigvis lov for andre å stille de spørsmålene NRK ikke stiller.

Hva er en ”festival”? Inkluderer det Landskappleiken? Hva med Frps ValgCamp? Olavsdagene i Trondheim? Festspillene i Bergen? Eller bare Nattjazz i Bergen? Kretsstevnet for janitsjarkorps i Østfold? Trebåtfestivalen i Risør? Kammermusikkfestivalen i Oslo? Alta Blues og Soul Festival? Samisk Musikkfestival? Den kristne Skjærgårds Music and Mission Festival?

Jeg tar det for gitt at Reinås støtter Bræumordførerens nei til ny festval. Men så ville han vel også vært skeptisk til Woodstockfestivalen? En av de absolutt viktigste kulturelle begivenheter i det forrige århundre. Eller hva, Reinås? For det var vel viktigere at noen av de 500.000 tilskuerne røyka hasj, enn at (en helt sikkert dopa) Jimi Hendrix, i protest mot Vietnamkrigen, destruerte "The Star Spangled Banner" - til Det Hvite Hus' store fortvilelse?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.