Arild Rønsen

TV 2s lille land

Ole Paus skreiv den. Men det er TV 2 som skal ha det meste av æren.


Den lille, vakre visa ”Mitt lille land” har blitt nasjonal hymne, helt på linje med Nordahl Griegs ”Til ungdommen” (melodi: Otto Mortensen). Om du tar for deg originalen, er dette ganske merkelig.

Sangen ble opprinnelig utgitt på et mini promo-album, rett før Ole Paus i 1994 skulle gi ut samleplata ”Hjemmevant utenfor”. I denne sammenhengen framstår den som en liten, fin sang – men heller ikke mer enn som så. Magien er skapt av andre artister.

Helt siden TV 2 begynte å bruke den som egenreklame, har jeg ment at dette må være den fineste TV-reklamen som noen gang er lagd. Da jeg hørte Bjarne Brøndbos versjon for aller første gang, tenkte jeg: ”Denne må du gi ut på plate, Bjarne!”

Så kom Tone Damli Aaberge, så Sondre Bratland, så Kurt Nilsen, så Maria Mena. Så Hele Norge. Innimellom her ligger en arrangør jeg ikke kjenner navnet på. Men jeg veit at han eller hun, eller kanskje er de flere, har gjort et fantastisk stykke arbeid. Versjonene er vidt forskjellige, men nesten like fine, alle sammen – og alle er mye finere enn originalen.

Hva det er med sangen? Veit ikke helt. Teksten er ganske kronglete, og rytmisk er den smått sær. Ingen instant hit. Men sånn er musikkens veier. Uransakelige. Denne gangen altså med TV 2 som en sentral aktør.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.