Arild Rønsen

Blink!

Det ultimate alt. country-albumet? Det fins flere, men dette er ett av dem.

Den som lurer på hva alt. country er for noe rart, er ikke aleine om sin undring - men det er en samlebetegnelse for musikk som henter elementer fra både rock, blues og country. Det viktigste er imidlertid dette: Alt. country er musikk for voksne folk. Den moderne Emmylou Harris er kanskje sjangerens ledestjerne.

Hun åpner med rock, uten at det blir spesielt støyende. Det låter nærmest som en slags råmix, ”uprodusert” – men ingenting er tilfeldig så lenge Don Was sitter bak spakene. Den elektriske gitaren behandles av Elvis Costello, og siden dukker han også opp som backing vokalist. Skulle bare mangle; man har ikke selveste Elvis i studio, uten å slippe ham til foran mikrofonen.

Som vanlig skriver Lucinda Williams alle sine sanger sjøl - slik hun siden debuten i 1979 har hatt for vane, når hun leverer et nytt album sånn hvert tredje eller fjerde år. Hvordan hun er som vokalist? Glimrende, men litt som Bob Dylan. Jeg er temmelig sikker på at hun aldri har tatt sangtimer, og takk for det.

Tekstene hennes er personlige, som den uendelig vakre ”Copenhagen”, skrevet en oktoberdag i Kongens by, etter å ha fått beskjed om at en av hennes nærmeste har gått bort. ”Soldier’s Song” er også et poetisk mesterverk, som i annenhver linje veksler mellom utkikksposten til soldaten langt hjemmefra, og kona som gjør sitt beste for å ta vare på minstemann. Romantisk søtsuppe? Det stikk motsatte!

Du gjør deg sjøl en bjørnetjeneste om du ikke går til anskaffelse av denne plata.

LUCINDA WILLIAMS
”Blessed”
Lost Highway


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.