Arild Rønsen

Utgått på dato-krim?

Trenger vi flere mystiske mord i lukkede rom? Når vi allerede har mordet på Orientekspressen?

Handlinga er lagt til mai 1969, men det eneste vi får vite om samfunnet på denne tida er at avisene skriver om den forestående månelandinga. Og altså skrevet av den langt over middels aktive samfunnsdebattanten Han Olav Lahlum? Jeg tror dette krimprosjektet er forfatterens behov for litt avspenning i hverdagen, hans egen tidtrøyte - og sånn sett fungerer denne romanen.

Det dreier seg om et styrtrikt miljø på Oslos vestkant, der familiens overhode forgiftes til døde under en middag. Deretter er alt som i Agatha Christies romaner, hvor Miss Marple er bytta ut med Patricia i rullestol. Hun er etterforskerens tenketank, og selvfølgelig løser hun mysteriet, der alle middagsgjestene like selvfølgelig har et slags motiv for å begå både det første og de påfølgende drapene. Motto: Follow the money.

Hans Olav Lahlum skriver sånn passelig bra. Men han og hans redaktør må kunne greie å unngå blødmer som dette: ”Vekkerklokken viste kvart på tre da søvnen omsider overmannet min trette hjerne.”

Verre: ”Besøkene hos Patricia hadde en tendens til å skaffe meg både viktige nye konklusjoner og nye oppgaver.” Det var vel i utgangspunktet hele vitsen, eller hva?

Og definitivt verst: ”Stillheten i rommet ble åndeløs da hun lukket munnen.”

De kaldblodige drapene ble høsten '69 belønna med sju års fengsel, og hovedstadens rikeste morder var ute i det fri etter fire år. Det var vel verdt det? Og kanskje ligger det her likevel et snev av samfunnskritikk i Lahlums krimhode?

Båndene til andre verdenskrig og intern strid i motstandsbevegelsen går som en rød tråd gjennom fortellinga, og er det enkeltelementet i plotet som fungerer best.

”Satellittmenneskene” er andre bok i en serie med etterforskeren Kolbjørn ”K2” Kristiansen i hovedrollen. ”Menneskefluene” kom i for, og avslutninga av oppfølgeren etterlater ingen tvil om at det kommer en bok nummer tre.

Oppsummert: Tidtrøyte, og bare det. Jeg liker Hans Olav Lahlum bedre som historiker og biograf enn som krimforfatter.

HANS OLAV LAHLUM
Satellittmenneskene
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.