Arild Rønsen

JONAS ALASKA: Dylan look-a-like - men der stopper også enhver likhet.

Vår Dylan?

Han er veldig flink. Men har ingen ting med Bob Dylan å gjøre.

Sannheter, også de falske, setter seg lett. Da Jonas Alaska i går var gjest i God Morgen, NorgeTV 2 ble han forhåndsannonsert slik: ”Dere som er interessert i Bob Dylan, følg med – for vi får besøk av Jonas Alaska.” Noen må ha sett seg blind på bildet som følger disse linjer.

Vel bruker Jonas Alaska både orgel og munnspill, men det var da vitterlig ikke Bob Dylan som fant opp disse instrumentene? Ellers har Jonas Alaska nemlig lite eller intet til felles med His Bobness. Han har derimot svært mye å takke Paul McCartney og Simon & Garfunkel for – og det er vel ikke akkurat artister som til daglig settes i bås med Bob Dylan?

Først og fremst er Jonas Alaska alt for ”strigla” til å få Dylan-stempel. Men viktigst: Med unntak for ”You’ll Never Sit Next to Me” og et halvt minutts særdeles lite representativt bonuskutt helt til slutt, fins knapt ett hørbart spor av blues i Alaskas musikk – og blues er jo ikke bare Dylans viktigste, men bort i mot eneste musikkhistoriske ståsted.

De som mener musikken på Jonas Alaskas debutalbum har mye til felles med Bob Dylan, har enten a) aldri hørt Bob Dylan, eller b) ikke hørt Jonas Alaska.

Men Jonas Alaska er kjempeflink! Nesten like flink som Sondre Lerche! Og de to har mye til felles når det kommer til låtskriving!

Jonas Alaska har levert et smakfullt pop-album. Musikken er kledd i et behagelig, mykt sound, og både melodiene og arrangementene er smart skrudd sammen. Vel verdt å låne øre til.

JONAS ALASKA
Jonas Alaska


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.