Arild Rønsen

Surrealistisk, Jagland?

Befinner Thorbjørn Jagland seg i en egen, liten boble?

Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen vil endre på sammensettinga av Nobelkomitéen. Han mener det for mange der ute i den store verden kan være vanskelig å oppfatte den som uavhengig, all den stund den utelukkende består av parlamentarikere i Norge – og samtidig oppnevnes av Stortinget.

Jeg, og mange med meg, har mang en gang tatt til orde for drastiske endringer i den retning Johansen tar til orde for. Nobelkomitéens nåværende leder, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, kaller Johansens høyttenking ”surrealistisk”. Tvert i mot; det må være dagliglivet i Strasbourg som har satt Jagland i surrealistisk modus.

Alfred Nobel bestemte Stortinget skulle velge Nobelkomitéens medlemmer. Men han sa aldri noe i retning av at medlemmene skulle utpekes av partiene, slik praksis har blitt. Nå står Fremskrittspartiet ”på valg”, og det meste tyder vel på at de gir sin forsmådde eldregeneral Carl I. Hagen et plaster på alle de åpne sårene.

Enhver uavhengig observatør forstår at Hagen ikke har noe i Nobelkomitéen å gjøre. Ikke fordi han er konservativ, og ganske sikkert ville løpt i retning George Bush som prismottaker. Men rett og slett fordi han aldri har utmerka seg gjennom aktivt fredsengasjement. Og det er jo dét Nobelprisen skal handle om.

Om man skulle ha noe slags representativt utgangspunkt for sammensettinga av komitéen, burde man leite i verdens kontinent – én fra Europa, én fra Asia osv. Men jeg tror heller ikke dette er veien å gå. Det er så enkelt som så: Nobelkomitéen burde settes sammen av folk med kompetanse i det å skape fred.

Tidligere prisvinner Desmond Tutu burde være et selvfølgelig valg. Mannen som ved siden av Nelson Mandela sto lengst fram i kampen for å hindre blodbad da apartheid ble avvikla i Sør-Afrika. En mann som U2-vokalist Bono peker seg også klart ut som kandidat. Som norsk representant burde valget være enkelt: Ærespresidenten i Norges Fredsråd, Fredrik S. Heffermehl.

Nobels fredspris omtales ofte som ”verdens viktigste pris”. Om man følger mine tanker for oppnevning av komitéens medlemmer, vil den ytterligere øke sin internasjonale prestisje. Og dette er altså ikke surrealistisk tankegods. Det er bare helt opplagt.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.