Arild Rønsen

Soul - slik bare Adele kan det

Hun slår alle salgsrekorder, men er bare ei helt vanlig dame. Så fint.

Ta for eksempel en ballade som ”Don’t You Remember”. Den kunne vært framført av Sam Cooke for 50 år siden, av Prince for 25 år siden – eller altså av Adele, i går eller i dag.

Etter å ha gjort reint bord med debuten ”19” – titlene henspiller på hennes alder ved innspillingstidspunkt – drar hun i gang med ”Rolling In the Deep”. Den er nesten helt lik Mobys monsterhit fra 1999, ”Honey”, men det gjør ingen ting. For dette er klassisk soul – klassisk hvit soul, burde jeg kanskje tillegge. Sånn som Dusty Springfield gjorde det på 60-tallet, og sånn som Duffy ganske sikkert kommer til å gjøre det i morgen.

Så hva er det med Adele? Hun er langt over middels flink til å synge, og så har hun låtskrivere rundt seg som spiller henne ekstremt god. Hør på ”Turning Tables”; en tradisjonell soulsviske. Med Adele foran mikrofonen blir resultatet likevel eksepsjonelt. Hvorfor?

Noen artister bare har det. Og Adele har det, til de grader. Gi henne ei Prøysen-vise, og hun kommer til å gjøre den til soul. Sødmefylt? Det er bare fornavnet. Men den som ikke smelter i hennes armer, mangler antageligvis et bankende hjerte.

Kan det bli mer hjemmekoselig i peiskroken, enn når du fyrer opp til tonene av ”Set Fire to the Rain”? Jeg tror ikke det. Adele beviser i bunn og grunn en gammel sannhet: Du kommer veldig langt med en god låt og et piano.

ADELE
21
XL/Columbia


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.