Arild Rønsen

Storebror stikker av med hele potten

Fantes det et liv for kranglefantene, etter Oasis?

I løpet av 2011 er brødrene brothers Gallagher ute på hver sin kant. Liam under navnet Beady Eye (Oasis minus storebror), Noel med sitt High Flying Birds. Ingen av dem tryner, men ingen av dem greier heller å motbevise påstanden om at Oasis var best som Oasis. Vel … Noel er i nærheten av noe virkelig stort.

Da New Musical Express midt på 90-tallet skulle oppsummere pophistoria, hadde de Gallagher-brødrene på forsida. Liam med ”det blå” Beatles-albumet i sin hånd, Noel med ”det røde”. Vi snakker om to dobbelalbum der de beste sangene til The Beatles er samla. Og popmusikk blir aldri bedre; akkurat dét kan vi vel alle være enige om.

Med dette som utgangspunkt, lander Liam tryggest. ”Different Gear, Still Speeding” inneholder for sikkerhets skyld en sang han har kalt “Beatles and Stones”! I overkant overtydelig, kanskje? Men det låter helt greit. 60-talls pop/rock. Aldri i nærheten av verken Beatles eller Stones, men helt OK.

Det musikalske uttrykket er på plass, og Liam Gallagher er en fantastisk vokalist - men det skorter på låtskrivinga. Det blir for flatt. Mange av disse sangene ville ikke en gang havna som B-side på en Beatles- eller Stones-singel. Den beste låta heter ”The Beat Goes On”, en sang som er nesten så fin at den kunne vært signert Ray Davies.

Storebror Noel har lagd et mye bedre album. I studio høres han til og med ut som en like god vokalist som lillebroren sin – og det er han ikke! Ikke i ”virkeligheten”! Jeg har hørt det med mine egne ører, da de sto sammen på scenen, i en park i utkanten av Stockholm!

Men det er dette med låtskriving: Du hører liksom med en gang, at dette er mannen som skreiv 90-tallets aller fineste sang – ”Live Forever”. Noel Gallagher har teken, som det het i gamle dager. Han kan alle knepa en ekte låtskriver skal kunne. På sitt vis er han Lennon/McCartney i en og samme person – og den egenskapen er ikke mange forunt!

Hvordan det låter? Som Oasis. Ikke minst er han flink til å beholde magien som ligger i stort popsound kombinert med akustisk gitar – knepet som gjorde ”Wonderwall” til den genistreken den vitterlig er.

Om dette er den beste plata som kom ut i 2011? I hvert fall den beste jeg har hørt, så langt. Og en sak er klar: Hvis du vil ha ei Oasis-plate i år, må du kjøpe storebror Noel.

(NB! Kjøp gjerne deluxe-utgaven. Den inneholder et langt intervju der opphavsmannen gir deg en gjennomgang av skiva, en slags samtale som faktisk gir mening. He’s fucking answering, y’ know?)

Tro meg. Dette er en ekte klassiker.

BEADY EYE
Different Gear, Still Speeding
Beady Eye Records

NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS
Noel Gallagher’s High Flying Birds
The Island Def Jam Music Group


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.