Arild Rønsen

BÅRD VEGAR SOLHJELL

Krig i Stortinget?

Gåte: Hva er viktigst - oljefyring på Nordberg, eller norske soldater i krig?

TV 2-nyhetene, 30. november 2011: ”SVs nestleder Bård Vegar Solhjell krever behandling i Stortinget før norske soldater sendes ut i krig.”

Glem at dette er en ikke-nyhet; meg bekjent er dette for lengst nedfelt i SVs partiprogram (og glem også at Solhjell sjøl var med på å trosse programmet i opptakten til Libyakrigen). Det vesentlige er dette:

I Norge er praksis faktisk blitt sånn at Regjeringa ikke behøver å gå om Stortinget for å sende norske soldater ut i strid utafor landets grenser. Libyakrigen ble avtalt på en telefonkonferanse!

Det er denne praksisen som er oppsiktsvekkende, ikke at SV – tross vinglete spill – mener det de mener. Burde det ikke være aldeles selvfølgelig at krigsdeltakelse burde avgjøres der all makt etter vår konstitusjon skal ligge – i Stortinget?


NIKOLAI ASTRUP

Jeg står her og ser på spørretimen i Stortinget, der Høyres Nikolai Astrup blant annet vil vite om statsministeren akter å gå foran med et godt eksempel i miljøsaken, ved å bytte ut oljefyringa i sin private bolig. (Stoltenberg takla det for øvrig elegant, ved å vise til at boligen det henvises til nå bebos av hans søster, og at han således overlater denne avgjørelsen til henne.)

Men norske soldater i krig! Det skal ikke diskuteres i Stortinget!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.